Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Spagetii z sosem pomidorowym z soczewicy


Danie węglowodanowo-białkowe (wg zasad Montignaca - dobre na śniadanie). Posiłek bardzo smaczny, sycący i z niskim IG. Nadaję się na śniadanie w FAZIE I


Składniki:
-  pełnoziarniste spagetii gotowane al dente (na oko jedna porcja)
- szklanka czerwonej soczewicy
- 3-4 pomidory
- ząbek czosnku
- koperek 
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Spagetii ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (al dente)

2. Soczewice ugotować w osobnym garnku, aż zmięknie. 

3. Pomidory pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać na drobne kawałki. 

3. Makaron odcedzić i polać zimną wodą. Odstawić aż wystygnie.
    (Zimny makaron ma jeszcze niższy IG)

4. Soczewicę lekko odcedzić, ale nie dokładnie. Dodać do niej posiekane pomidory,  czosnek oraz łyżkę koperku. Doprawić do smaku. Nadal gotować. 

5. Gdy pomidory nabiorą temperatury soczewicy, to poczekać chwilkę i już jest gotowe. 

6. Na spagetii podać sos i posypać jeszcze koperkiem z wierzchu.

7. Gotowe, smacznego :)







  • sangwiniczek

    sangwiniczek

    20 października 2013, 14:05

    Tak. Smakuje nawet lepiej niż wygląda :) Zajadałam się i wręcz połykałam łapczywie :)

  • sangwiniczek

    sangwiniczek

    20 października 2013, 12:35

    Polecam Wam dziewczyny, abyście go wykonały. Na prawdę. Jak dla mnie palce lizać - moje smaki.

  • ZizuZuuuax3

    ZizuZuuuax3

    20 października 2013, 12:24

    Mmm pyszne :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.