Składniki:
- pełnoziarniste spagetii gotowane al dente (na oko jedna porcja)
- pełnoziarniste spagetii gotowane al dente (na oko jedna porcja)
- szklanka czerwonej soczewicy
- 3-4 pomidory
- ząbek czosnku
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Spagetii ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (al dente)
2. Soczewice ugotować w osobnym garnku, aż zmięknie.
3. Pomidory pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać na drobne kawałki.
3. Makaron odcedzić i polać zimną wodą. Odstawić aż wystygnie.
(Zimny makaron ma jeszcze niższy IG)
(Zimny makaron ma jeszcze niższy IG)
4. Soczewicę lekko odcedzić, ale nie dokładnie. Dodać do niej posiekane pomidory, czosnek oraz łyżkę koperku. Doprawić do smaku. Nadal gotować.
5. Gdy pomidory nabiorą temperatury soczewicy, to poczekać chwilkę i już jest gotowe.
6. Na spagetii podać sos i posypać jeszcze koperkiem z wierzchu.
7. Gotowe, smacznego :)
sangwiniczek
20 października 2013, 14:05Tak. Smakuje nawet lepiej niż wygląda :) Zajadałam się i wręcz połykałam łapczywie :)
sangwiniczek
20 października 2013, 12:35Polecam Wam dziewczyny, abyście go wykonały. Na prawdę. Jak dla mnie palce lizać - moje smaki.
ZizuZuuuax3
20 października 2013, 12:24Mmm pyszne :)