U nas dzis wiosna, zacheca do dlugich spacerow, mysle popracowac troche w ogrodku i spalic toche kalorii. Podaje przepis na TEBIRKES zauwazcie malo masla.
50 gr masla ja daje 25 gr
1 dl mleka ok 0,5 szkl.
25 gr drozdzy
1 jajko
1/ 4 lyzeczka soli
2 lyzki cukru
250 gr maki
100 gr marcypanu
1 jajko do posmarowania
troche maku do posypania bulek.
Rozpuscic maslo w garnku, nanstepnie wlac mleko, zdjac z ognia, przelac do miski dodac drozdze, jajko sol cukier, dodac make i ugniatac. Ciasto walkujemy 30 x 30 cm. Do srodka jak do makowca dodajemy marcypan. Kroimy na 10 bulek. Zostawiamy na 15 min do wyrosniecia. Bulki posmarowac jajkiem i pocypac makiem. Piec ok 15 min 225 oC.
Smacznego, moja corka uwielbia te bulki, ale nie pieke czesto moze raz na 2 m-ce. Zauwazcie tylko 2 lyzki cukru, bo marcypan jest slodki.
Bylam na diecie norweskiej tylko 3 dni i schudlam ok 2 kg, troche za duzo jajek w tej diecie no i nie wiem czy by moje serce wytrzymalo 26 jajek na tydzien.
karolcia1969
1 marca 2012, 20:24moje też chyba by nie zniosło
Tulipanoza
1 marca 2012, 10:04ja w ogóle nie lubię jajek, więc kazda dieta, która zakłada więcej niz 1 jajko na tydzień to nie dla mnie. Czasem robię taka mamałyge w blenderze z jajka i dodaje serek wiejski i szczypiorek i jem np. do rybki jako sosik.