Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Indonezyjskie szaszłyki


"Składniki
500g piersi kurczaka
3 łyżki słonego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
½ cebuli
4 krople soku z limonki
4 krople aromatu kokosowego
4 krople aromatu orzecha ziemnego
½ źdźbła trawy cytrynowej
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka papryczki chili w proszku
100ml odtłuszczonego mleka
100g serka homogenizowanego 0%
4 łyżki posiekanej kolendry
sól
pieprz

Przygotowanie
Pierś kurczaka pokroić w paseczki. Mleko wymieszać z posiekanym czosnkiem, sokiem z limonki, papryczką chili, aromatem kokosowym, imbirem, sosem sojowym i pokrojoną trawą cytrynową. Do tak powstałej marynaty dodać paseczki kurczaka, przykryć je folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
W międzyczasie obrać cebulę i drobno ją pokroić. Wymieszać ją z serkiem i przyprawić solą, pieprzem, aromatem orzecha ziemnego i posiekaną kolendrą. Odstawić sos do lodówki, a piekarnik nastawić na funkcję grilla.
Wyjąć piersi kurczaka z marynaty i nadziać je na patyczki do szaszłyków, jeden obok drugiego. Przygotowane szaszłyki wyłożyć na blasze piekarnika, polać marynatą i zapiekać przez 10 minut, regularnie je obracając. Podawać na ciepło z sosem. "
ze strony dukana
  • angelisia69

    angelisia69

    18 lutego 2014, 05:11

    Napewno smaczne,ale jak dla mnie za duzo skladnikow i wcale nie latwo dostepnych

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.