Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Sól himalajska i inne zdrowe zakupy.


Kupiłam różową i białą. Na tym nie koniec .Ponieważ znowu mam wenę na zdrowe gotowanie nabyłam też czerwoną i zieloną soczewicę,


dokupiłam kaszę jaglaną . Z niej gotuję na kilka dni 


Z soczewicy zrobiłam hummus ,wyszedł pyszny, jeszcze pesto mojej koleżanki Dorotki:pęczek zielonej pietruszki, 3/4 szklanki uprażonych, łuskanych nasion słonecznika, 1/2 awokado, liście mięty,sok z 1/2 limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,sól himalajska.

Tym sposobem mam zapasy na kilka dni, gdyby mi się zachciało coś przekąsić :D. Chłopcy strasznie się krzywią na "zielone shejki" (to gluty mamo,gluty) ale pesto i hummus ocenili na 4+.


  • _Pola_

    _Pola_

    8 września 2014, 20:04

    Szalejesz :) Poproszę przepis na hummus z soczewicy.

    • PANDZIZAURA

      PANDZIZAURA

      8 września 2014, 21:11

      Proszę bardzo:))) Składniki na pastę à la humus z soczewicy: szklanka zielonej soczewicy, łyżka siemienia lnianego, łyżka sezamu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej lniany,lub oliwa z oliwek pasta pepperoni wg uznania, można dodać chili sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy z 2 ząbkami czosnku. Soczewicę gotujemy do miękkości z listkiem laurowym. Siemię i sezam prażymy na patelni. Po ostudzeniu łączymy wszystkie składniki, dodajemy olej lniany, przyprawy i rozcieramy blenderem

    • _Pola_

      _Pola_

      8 września 2014, 21:28

      Dziękuję :)

  • AMORKA.dorota

    AMORKA.dorota

    8 września 2014, 07:50

    Z SOCZEWICY ROBIĘ PASTY.PYCHA.POLECAM.A ZUPKĘ TAKĄ UGOTUJE JUTRO.NABRAŁAM SMAKA.POZDRAWIAM.

    • PANDZIZAURA

      PANDZIZAURA

      8 września 2014, 16:52

      Juz się zabieram :-)

  • kronopio156

    kronopio156

    7 września 2014, 21:56

    Same pysznosci:-) Niestety zawsze rozgotuję czerwoną soczewicę:-(

    • PANDZIZAURA

      PANDZIZAURA

      8 września 2014, 00:14

      Ja nawet lubię rozgotowaną, robię wtedy pure.

  • karioka97

    karioka97

    7 września 2014, 21:54

    też kupiłam himalajską :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.