Kupiłam różową i białą. Na tym nie koniec .Ponieważ znowu mam wenę na zdrowe gotowanie nabyłam też czerwoną i zieloną soczewicę,
dokupiłam kaszę jaglaną . Z niej gotuję na kilka dni
Z soczewicy zrobiłam hummus ,wyszedł pyszny, jeszcze pesto mojej koleżanki Dorotki:pęczek zielonej pietruszki, 3/4 szklanki uprażonych, łuskanych nasion słonecznika, 1/2 awokado, liście mięty,sok z 1/2 limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,sól himalajska.
Tym sposobem mam zapasy na kilka dni, gdyby mi się zachciało coś przekąsić . Chłopcy strasznie się krzywią na "zielone shejki" (to gluty mamo,gluty) ale pesto i hummus ocenili na 4+.
_Pola_
8 września 2014, 20:04Szalejesz :) Poproszę przepis na hummus z soczewicy.
PANDZIZAURA
8 września 2014, 21:11Proszę bardzo:))) Składniki na pastę à la humus z soczewicy: szklanka zielonej soczewicy, łyżka siemienia lnianego, łyżka sezamu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej lniany,lub oliwa z oliwek pasta pepperoni wg uznania, można dodać chili sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy z 2 ząbkami czosnku. Soczewicę gotujemy do miękkości z listkiem laurowym. Siemię i sezam prażymy na patelni. Po ostudzeniu łączymy wszystkie składniki, dodajemy olej lniany, przyprawy i rozcieramy blenderem
_Pola_
8 września 2014, 21:28Dziękuję :)
AMORKA.dorota
8 września 2014, 07:50Z SOCZEWICY ROBIĘ PASTY.PYCHA.POLECAM.A ZUPKĘ TAKĄ UGOTUJE JUTRO.NABRAŁAM SMAKA.POZDRAWIAM.
PANDZIZAURA
8 września 2014, 16:52Juz się zabieram :-)
kronopio156
7 września 2014, 21:56Same pysznosci:-) Niestety zawsze rozgotuję czerwoną soczewicę:-(
PANDZIZAURA
8 września 2014, 00:14Ja nawet lubię rozgotowaną, robię wtedy pure.
karioka97
7 września 2014, 21:54też kupiłam himalajską :)