Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Chlebki, chlebki


W dalszym ciągu chlebkowo, dzisiaj cały dzień szukam przepisu idealnego. Zaopatrzyłam się w mąkę pełnoziarnistą 3 zboża z Lubelli (po przeczytaniu kilku pozytywnych opinii) i jutro planuję wielkie pieczenie chleba, tak żeby cała rodzina się najadła do syta. Problem w tym, że przepis na opakowaniu i wszystkie pozostałe jakie znalazłam w internecie z udziałem tej mąki są na drożdżach . Nie po to hodowałam zakwas (który chyba wreszcie wygląda tak jak powinien) żeby teraz go nie użyć... Nie mogę też znaleźć żadnego przelicznika drożdże>zakwas. 
Nutella domowej roboty mi nie wyszła, bardziej przypominała sos czekoladowy (teraz wiem, że dałam za mało kakao, ale z większą ilością znowu była by bardzo gorzka). Nie przeszkodziło mi to jednak w jej zjedzeniu. W smaku była dobra, jak roztopiona gorzka czekolada. 
Ostatnio kupiłam płatki żytnie - gotował ktoś? Bo nie wiem czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi a owsianymi jeśli chodzi o gotowanie a mam ochotę na takie śniadanko.

Wychodzi na to, ze całe dnie tylko gotuje i piekę  

Wróciłam do ćwiczeń. Jutro chyba pierwszy trening z gwiazdami - o ile wyrwę się z kuchni 

Skalpel 20/100
  • DoWhateverYouWant

    DoWhateverYouWant

    24 stycznia 2013, 23:12

    Czasem kupię żytnie przez pomyłkę (tj. nieczytanie nazw produktów, które wrzucam do koszyka). Sa trochę twardsze i nieco inne w smaku, ale da się zjeść ;)

  • Seeley

    Seeley

    24 stycznia 2013, 23:11

    No ja wariuje sama nie lubię, nie potrafię i wątpię że bym się do tego przyzwyczaiła. No cóż.. Jedyne wyjście znalezienie partnera i uciekać :)

  • Piramil77

    Piramil77

    24 stycznia 2013, 23:05

    wejdz na przepisy " mojewypieki .pl i tam sa fajne i sprawdzone przepisy :))

  • Magdzior1985

    Magdzior1985

    24 stycznia 2013, 23:04

    na tym blogu na pewno cos znajdziesz, jest caly o chlebie: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/04/sw-kilka-o-mce.html

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.