Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Hmm tak było a tak jest dziś


Hmm tak było 

a tak jest dziś

79,5 kg w 2021r


Podstawowe zasady podczas odchudzania

  1. Regularność – każdego dnia jedz 5 regularne posiłki. Pierwszy jak najszybciej po wstaniu (do 1 godz.), kolejne w odstępach 3 – 6 godzin, ostatni 2 – 4 godziny przed zaśnięciem

2. Skład posiłku – wszystkie 5 posiłki musza zawierać następujące składniki:

  • Białko stałe (chude mięso, chuda wędlina, chuda ryba, chudy twaróg, jajko, nasiona strączkowe – groch, fasola, soja, soczewica)
  • Węglowodan złożony (pieczywo, ziemniaki, ryż, kasza, makaron, mąka, kukurydza, płatkik owsiane/jęczmienne.      Tłuszcze i to najlepiej roślinne nie więcej niż 30% karycznosci wszystkich posiłków
  • Do posiłku i miedzy nimi można dojadać dowolna ilość warzyw (surowe, gotowane, kiszone, w postaci zup czysto warzywnych)

3. Odpowiednie porcje – waż na wadze elektronicznej odpowiednia ilość produktu węglowodanowego i białkowego, tak aby wielkość porcji odpowiadała Twojej racji pokarmowej.

4. Ćwiczenia o niskiej intensywności ale za to codziennie  np chód z kijkami NW-2 x 60 minu

a w szczególności realizować to poprzez :

  1. Zawsze spożywaj wszystkie pięć  posiłki: śniadanie, 2 śniadanie, obiad,podwieczorek  i kolację. Posiłki możesz zmieniać kolejnością, ale nie możesz pominąć żadnego z nich.
  2. Dzień rozpoczynaj od śniadania, bez względu na to, o której godzinie wstaniesz.
  3.  Zjadaj przekąskę w postaci 250 g owoców lub 500 ml produktów mlecznych. Zwróć uwagę, jeśli któryś z tych posiłków dodajesz do posiłku (np. mleko do kawy/herbaty, jogurt do sałatki itp.)
  4. Pij jak najwięcej (powyżej 1,5 litra) napojów niesłodzonych. Możesz pić niegazowaną oraz gazowaną wodę mineralną, dowolne herbaty jak również kawę. Nie pij soków owocowych, słodzonych napojów gazowanych oraz alkoholu.
  5. Jeżeli miedzy posiłkami odczuwasz głód, możesz dojadać warzywami, takimi jak pomidory, ogórki, kapusta, jarmuż, kalafior, brokuły, sałata, sałata lodowa, Rudola, papryka, seler naciowy, szpinak, rzodkiewka, rzepa, brukselka, cykoria, grzyby, cukinia, kabaczek, dynia, szparagi, bakłażan, cebula, fasolka szparagowa, koper włoski. Warzywa mogą być w formie surowe, gotowanej, kiszonej lub konserwowej, ale bez dodatku majonezu i śmietany. Warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszka, seler, buraki staraj spożywać w ilości do 600 g/dzień.
  6. Nie stosuj masła ani margaryny do smarowania pieczywa, ale możesz je posmarować keczupem, chrzanem lub musztardą.
  7. Jeżeli zdarzy Ci się, czy wypić coś „niedozwolonego” np. słodycze, nie opuszczaj z tego powodu żadnego z posiłków. Regularność powinna być zachowana mimo wszystko. Jeżeli chcesz się pozbyć dodatkowych kalorii, zwiększ aktywność fizyczną.
  8. W diecie odchudzającej cukier powinien być całkowicie wyeliminowany. Zamiast cukru można stosować dostępne w aptekach i sklepach z artykułami spożywczymi „sztuczne środki słodzące”. 
  • barbra1976

    barbra1976

    27 września 2021, 11:33

    Ooo, to ja też ci najbliżalam, że mój komentarz usunąłem? No nie. Więc jednak dziecinada.

  • eszaa

    eszaa

    21 września 2021, 19:50

    Komentarz został usunięty

  • eszaa

    eszaa

    21 września 2021, 16:51

    Komentarz został usunięty

  • barbra1976

    barbra1976

    20 września 2021, 23:51

    Komentarz został usunięty

  • kiedysschudne91

    kiedysschudne91

    20 września 2021, 09:04

    a gdzie zdrowe tłuszcze w diecie?

    • ognik1958

      ognik1958

      20 września 2021, 09:13

      Może zabrakło dobra uwaga ale... reszta zadziałała i to skutecznie no i tłuszcze cóż na pewno jakieśtam były pozdro

  • eszaa

    eszaa

    20 września 2021, 05:09

    Komentarz został usunięty

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.