Składniki:
- 225 g serka białego wielokrotnie zmielonego
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego gęstego (ważne żeby był gęsty!)
- 3 łyżki otrąb
- 1 łyżeczka słodziku w płynie/proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka maizeny
Jajka (żółtka i białka razem) ubić na pianę. Dodać serek, jogurt, proszek, maizenę, otręby i słodzik i dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej na małym ogniu. Przewracać dopiero wtedy, kiedy jedna strona porządnie się podpiecze, bo inaczej rozpadną się przy przewracaniu.
Polewa:
W kubku wymieszać ze sobą 2-3 łyżki chudego mleka z 1 łyżką kakao i słodzikiem wg smaku. Jeśli masa będzie za rzadka dodać kakao, jeśli za gęsta dodawać niewielkie ilości mleka!
Smacznego!