Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ser żółty



Składniki (na średnią kostkę sera):

  • 1kg chudego białego sera
  • 1,5 l chudego mleka
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu

W dużym garnku zagrzać mleko. W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień  i gotować 40min cały czas mieszając. Odcedzić na pieluszce tetrowej i sitku i poczekać aż osiąknie (ok.1h). W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody. Wsadzić  na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić odsiąknięty ser.

Tak wyglądał u mnie.

Dodać sodę, sól, żółtka i lekko ubite białka. Dokładnie wymieszać (będzie ciężko-można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką). Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając. Pojemnik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć. Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć. Poczekać jak wystygnie. Wsadzić na całą noc do lodówki. Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.