Składniki (na ok.12 dużych placków):
- 3 cukinie
- 5 pieczarek
- cebula dymka (ja miałam naprawdę małe, więc dałam 4 razem ze szczypiorkiem)
- 2 jajka
- 6 łyżek otrąb (dowolnych)
- 2 łyżki maizeny
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Cukinię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na małych oczkach. Posolić szczyptą i odstawić, żeby puściła sok (ok.10min). Odlać sok z cukinii i dodać starte na grubych oczkach pieczarki, pokrojoną drobno dymkę razem ze szczypiorkiem. Dodać otręby, skrobię/mąkę, jajka, sól, pieprz i pół łyżeczki czosnku granulowanego i mleko. Dokładnie wymieszać. Kłaść na dobrze rozgrzany teflon. Smażyć na małym ogniu cienkie placki.
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!