Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Sernik z bezą



Składniki (na dużą okrągłą blaszkę):

  • 1kg białego sera do sernika
  • 7 żółtek
  • 8 białek
  • 4 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1 szklanki mleka
  • zapach waniliowy (ok.10 kropel)
  • 6 łyżek słodziku w płynie do pieczenia (1łyżka słodziku=3łyżeczki cukru)

 


Ser, mleko, maizenę, żółtka, słodzik i zapach waniliowy dokładnie zmiksować. 5 białek ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wyjdzie płynna masa. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st. Po około 50 min pieczenia, wyłożyć na sernik bezę: 3 białka ubić z 2 łyżkami słodziku. Piec ok.20-25min, do zarumienienia się bezy i suchości patyczka. Zostawić do wystygnięcia. Sernik należy do tych, które opadają po wyjęciu z piekarnika, więc Wasza beza również opadnie w tym miejscu, gdzie opadł sernik.

Wsadzić do lodówki i tam przechowywać. Ze względu na ilość skrobi/mąki kukurydzianej, cały sernik ma nam wystarczyć na 4 dni.


Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.