Składniki (na dużą okrągłą blaszkę):
- 1kg białego sera do sernika
- 7 żółtek
- 8 białek
- 4 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
- 1 szklanki mleka
- zapach waniliowy (ok.10 kropel)
- 6 łyżek słodziku w płynie do pieczenia (1łyżka słodziku=3łyżeczki cukru)
Ser, mleko, maizenę, żółtka, słodzik i zapach waniliowy dokładnie zmiksować. 5 białek ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wyjdzie płynna masa. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st. Po około 50 min pieczenia, wyłożyć na sernik bezę: 3 białka ubić z 2 łyżkami słodziku. Piec ok.20-25min, do zarumienienia się bezy i suchości patyczka. Zostawić do wystygnięcia. Sernik należy do tych, które opadają po wyjęciu z piekarnika, więc Wasza beza również opadnie w tym miejscu, gdzie opadł sernik.
Wsadzić do lodówki i tam przechowywać. Ze względu na ilość skrobi/mąki kukurydzianej, cały sernik ma nam wystarczyć na 4 dni.
Smacznego!