Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Drobiowe zrazy z ogórkiem


Drobiowe zrazy z ogórkiem
Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki (na 4 zraziki):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plasterki wędliny drobiowej/z indyka
  • 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 grube plasterki chudego sera białego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • sól, pieprz, oregano


Pojedynczą pierś rozciąć na pół i cienko rozbić. Posolić i popierzyć. Każdą z piersi posmarować 1 łyżeczką przecieru pomidorowego, posypać oregano. Następnie położyć plasterek wędliny. Na środku piersi położyć 1/4 ogórka i pół plastra białego sera. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w otrębach i w jajku. Smażyć na dobrzej rozgrzanej patelni na małym ogniu (ja smażę z 3 stron :) czyli w widocznym na zdjęciu trójkąciku:)). Jeśli już będziemy smażyć ostatnią stronę-wylać resztki jajek na patelnię. Przykryć i smażyć 5 min. Następnie dolać 2-3 łyżki przegotowanej wody, przykryć i smażyć aż do wyparowania wody. W międzyczasie przewracać zrazy żeby się nie przypaliły.


Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.