Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki (na 4 zraziki):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 plasterki wędliny drobiowej/z indyka
- 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 grube plasterki chudego sera białego
- 2 jajka
- 3 łyżki otrąb owsianych
- sól, pieprz, oregano
Pojedynczą pierś rozciąć na pół i cienko rozbić. Posolić i popierzyć. Każdą z piersi posmarować 1 łyżeczką przecieru pomidorowego, posypać oregano. Następnie położyć plasterek wędliny. Na środku piersi położyć 1/4 ogórka i pół plastra białego sera. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w otrębach i w jajku. Smażyć na dobrzej rozgrzanej patelni na małym ogniu (ja smażę z 3 stron :) czyli w widocznym na zdjęciu trójkąciku:)). Jeśli już będziemy smażyć ostatnią stronę-wylać resztki jajek na patelnię. Przykryć i smażyć 5 min. Następnie dolać 2-3 łyżki przegotowanej wody, przykryć i smażyć aż do wyparowania wody. W międzyczasie przewracać zrazy żeby się nie przypaliły.
Smacznego!