Składniki:
- 20-25 dużych kapeluszy suszonych grzybów lub mrożone (wcześniej obgotowane)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
- 1 łyżka kremowego serka (np. Figura)
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka maizeny
Jeśli używacie suszonych grzybów-namoczyć je minimum 1h. Następnie odcisnąć grzybki i delikatnie podgotować. Jeśli używacie mrożonych (tak jak ja)-rozmrozić.
Do
gotującej się wody (ok 2,5 litra) dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę
i cebulę. Dodać przyprawy i ugotować wywar warzywny. Następnie dodać
podgotowane grzyby lub rozmrożone. Gotować na wolnym ogniu 20-30min.
Zupę odcedzić na sitku, oddzielając wywar od reszty składników. Wyjąć
liść laurowy, ziele angielskie, cebulę oraz odłożyć kilka grzybów.
Resztę potraktować blenderem i zalać wywarem grzybowym. Dołożyć grzybki i
zagotować.
W szklance wymieszać dokładnie serek, skrobię/mąkę z wodą. Następnie powoli dolewać gorącą zupę do serka i dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dzięki temu serek nie zważy się w zupie.
Zagotować.
Smacznego!