Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Piernik


Piernik
Niestety piernik ten musi nam starczyć na 6 dni.


Składniki:

  • 18 łyżek mieszanki otrąb (pszenno-owsianej)*
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 6 łyżek kremowego serka (np.Figura)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (najlepiej domowej roboty wg tego przepisu)
  • 2 łyżeczki sody
  • słodzik w proszku, do pieczenia (ja dodałam 4 łyżki-ale dodajcie wg własnego smaku :))


W serku o temperaturze pokojowej, rozpuścić sodę - serek zwiększy swoją objętość.

Białka ubić na sztywno, dodać słodzik i ubijając dodawać żółtka.

Kakao, przyprawy, mleko w proszku wymieszać z otrębami. Ubite jaja wlać do otrąb i delikatnie wymieszać. Dodać serek z sodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na min 1h w chłodne miejsce.

Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ok 30-35 min (do suchego patyczka).

Polać polewą czekoladową lub lukrem. (polewa: 3 łyżki kakao, 2-3 łyżeczki słodzika, 3-4 łyżki mleka-wszystko dokładnie wymieszać i polać piernik)


Smacznego!


Domowa przyprawa do piernika

Za wcześnie?

Zdecydowanie nie!

Już za 2 - 3 tygodnie powinniście wyrabiać ciasto na piernik staropolski. Nie zapomnijcie!

Jeszcze dziś  wieczorem na blogu przepis na najlepszą, bo domową przyprawę do piernika :-)

Warto ją mieć już teraz przygotowaną w swojej spiżarni.

Bo zima tuż tuż..

Składniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu*
  • 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje)

Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna (można zmniejszyć ilość pieprzu).

Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.

* polecam dodać mniej, przyprawa jest dość ostra

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.