Niestety piernik ten musi nam starczyć na 6 dni.
Składniki:
- 18 łyżek mieszanki otrąb (pszenno-owsianej)*
- 6 żółtek
- 4 białka
- 6 łyżek kremowego serka (np.Figura)
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (najlepiej domowej roboty wg tego przepisu)
- 2 łyżeczki sody
- słodzik w proszku, do pieczenia (ja dodałam 4 łyżki-ale dodajcie wg własnego smaku :))
W serku o temperaturze pokojowej, rozpuścić sodę - serek zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na sztywno, dodać słodzik i ubijając dodawać żółtka.
Kakao, przyprawy, mleko w proszku wymieszać z otrębami. Ubite jaja wlać do otrąb i delikatnie wymieszać. Dodać serek z sodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na min 1h w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ok 30-35 min (do suchego patyczka).
Polać
polewą czekoladową lub lukrem. (polewa: 3 łyżki kakao, 2-3 łyżeczki
słodzika, 3-4 łyżki mleka-wszystko dokładnie wymieszać i polać piernik)
Smacznego!
Za wcześnie?
Zdecydowanie nie!
Już za 2 - 3 tygodnie powinniście wyrabiać ciasto na piernik staropolski. Nie zapomnijcie!
Jeszcze dziś wieczorem na blogu przepis na najlepszą, bo domową przyprawę do piernika :-)
Warto ją mieć już teraz przygotowaną w swojej spiżarni.
Bo zima tuż tuż..
Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 20 g suszonego imbiru
- 15 g goździków, całych
- 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g ziela angielskiego
- 10 g czarnego pieprzu*
- 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje)
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna (można zmniejszyć ilość pieprzu).
Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.
* polecam dodać mniej, przyprawa jest dość ostra