Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Gołąbki



Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki indyczo-wołowej)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki dowolnych otrąb
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, liść laurowy
  • kapusta włoska


Kapustę sparzyć, tak aby liście były elastyczne. Zahartować zimną wodą.Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa, jajek, otrąb i przypraw. Dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć mięso i zawijać wg instrukcji na zdjęciach.


Pozostałymi liśćmi wyłożyć dno i boki garnka, zalać wodą, wrzucić liść laurowy, pieprz w ziarnach. Wstawić na mały ogień. Gołąbki smażyć, z każdej strony, na dobrze rozgrzanym teflonie, podlewając delikatnie wodą. Uważać, żeby gołąbków nie przypalić, bo będą gorzkie. Układać warstwami w garnku. Po ostatnim gołąbku wlać wodę na patelnię i zeskrobać delikatnie pozostałości z patelni (w nich tkwi esencja smaku sosu :)). Wlać do garnka. Gotować na małym ogniu, do miękkości gołąbków. Sos doprawić do smaku.


Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.