Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki indyczo-wołowej)
- 2 cebule
- 2 jajka
- 4 łyżki dowolnych otrąb
- sól, pieprz, czosnek granulowany, liść laurowy
- kapusta włoska
Kapustę sparzyć, tak aby liście były elastyczne. Zahartować zimną wodą.Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa, jajek, otrąb i przypraw. Dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć mięso i zawijać wg instrukcji na zdjęciach.
Pozostałymi liśćmi wyłożyć dno i boki garnka, zalać wodą, wrzucić liść laurowy, pieprz w ziarnach. Wstawić na mały ogień. Gołąbki smażyć, z każdej strony, na dobrze rozgrzanym teflonie, podlewając delikatnie wodą. Uważać, żeby gołąbków nie przypalić, bo będą gorzkie. Układać warstwami w garnku. Po ostatnim gołąbku wlać wodę na patelnię i zeskrobać delikatnie pozostałości z patelni (w nich tkwi esencja smaku sosu :)). Wlać do garnka. Gotować na małym ogniu, do miękkości gołąbków. Sos doprawić do smaku.
Smacznego!