Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
ciasteczka i batoniki musli - własny wypiek II
faza ;-)


przepisy są bardzo proste i co najważniejsze żeby zrobić te cisastka potrzeba 15 minut ;-)

CIASTECZKA OWSIANE

1 SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ PELNOZIARNISTEJ
1 SZKLANKA PLATKÓW OWSIANYCH
1/2 SZKLANKI CUKRU TRZCINOWEGO
1 ŁYŻECZKA SODY
100 GRAM MARGARYNY DO PIECZENIA
1 CALE JAJKO
SZCZYPTA SOLI
100 GRAM ORZESZKÓW ZIEMNYCH NIESOLONYCH
4 KOSTKI GORZKIEJ CZEKOLADY 70 %

SUCHE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ ZE SOBA. MARGARYNE ROZPUŚCIC Z CUKREM. PRZELAĆ DO SUCHYCH SKŁADNIKÓW I RAZEM WYMIESZAĆ. ORZESZKI ROZDROBNIĆ I ROWNIEZ WRZUCIĆ. CZEKALADĘ POSIEKAĆ NA GRUBSZE KAWAŁKI I DODAĆ NA KONCU. BLASZKE WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. NAŁADAC LYŻKĄ MAŁE PORCJE ( CIASTECZKA WYRASYAJĄ ) PIEC PRZEZ 15 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

BATONY MUSLI

1 OPAKOWANIE MLEKA SKONDENSOWANEGO LIGHIT 200 ML
1 SZKLANKA PLATÓW OWSIANYCH
1/3 SZKLANI MIGDAŁÓW
1/3 SZLANKI ORZESZKÓW ZIEMNYCH
1/2 SZKLANKI ORZESZÓW WŁOSKICH
1/2 SZKLANKI CUKRU TRZCINOWEGO
RESZTA JUŻ NIE NA SZLANKI TYLKO NA ŁYŻKI
2 ŁYŻKI SIEMIENIA LNIANEGO
3 ŁYZKI SŁONECZNIKA
50 GRAM RODZYNEK ( LUB 100 GRAM ZORAWINY )

TA NAPRAWDE MOZECIE DAĆ CO WAM SIĘ PODOBA INNE ORZESZKI, INNE DOZWOLONE BAKALIE. BYLE ONSYSTENCJA NIEBYŁA ŻBYT ZADKA ANI ZBYT TWARDA

MLEKO PODGRZEWAMY Z CUKREM DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI I MIESZAMI. PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ Z PAPIEREM DO PIECZENIA. PIECZEMY 1 GODZINE W TEMPERATURZE 130 STOPNI. PO OSTYGNIECIU DZIELIMY NA MALE BATONIKI ..... PYCHA ;-)







© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.