Kolejne odkrycie kulinarne tego postu i to dzięki Wam 😘 Rewelacyjne, przepyszne danie. Wegańskie i bezglutenowe.
Flaki z boczniaków - przepis z Jadłonomii
Składniki:
- 500 g boczniaków
-1 mała pietruszka
- 1 mała marchewka
- ¼ dużego selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- olej
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 2 litry wody
- sól i czarny pieprz
Boczniaki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu.
Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Mniam 😊
Alladynaa
14 kwietnia 2022, 21:54Pycha
Julka19602
14 kwietnia 2022, 09:26Dzięki za świetne przepisy. Mam nadzieję że nie są mocno kaloryczne. Na talerzu apetycznie zapraszają do konsumpcji. Pozdrawiam i spokojnych zdrowych nadchodzących Świąt.
menevagoriel
14 kwietnia 2022, 12:17Nie wiem jak kaloryczne są boczniaki :) pewnie jak to grzyby cieżej strawne, ja jestem pod wrażeniem tej potrawy