Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Flaczki z boczniaków


Kolejne odkrycie kulinarne tego postu i to dzięki Wam 😘 Rewelacyjne, przepyszne danie. Wegańskie i bezglutenowe.

Flaki z boczniaków - przepis z Jadłonomii

Składniki:

- 500 g boczniaków
-1 mała pietruszka
- 1 mała marchewka
- ¼ dużego selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- olej

- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 2 litry wody
- sól i czarny pieprz

Boczniaki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu.

Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

Mniam 😊

    • Alladynaa

      Alladynaa

      14 kwietnia 2022, 21:54

      Pycha

    • Julka19602

      Julka19602

      14 kwietnia 2022, 09:26

      Dzięki za świetne przepisy. Mam nadzieję że nie są mocno kaloryczne. Na talerzu apetycznie zapraszają do konsumpcji. Pozdrawiam i spokojnych zdrowych nadchodzących Świąt.

      • menevagoriel

        menevagoriel

        14 kwietnia 2022, 12:17

        Nie wiem jak kaloryczne są boczniaki :) pewnie jak to grzyby cieżej strawne, ja jestem pod wrażeniem tej potrawy

    © Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.