Dzięki naszej Vitalijce Wilenie dononałam dzisiaj kulinarnego odkrycia. Pierwszy raz zrobiłam i jadłam panierowane smażone boczniaki.
Wegetariańskie, choć nie bezglutenowe. Ale zawsze mogę wymienić bułkę tartą na bezglutenowy zamiennik :) a było to pyszne.
Panierowane smażone boczniaki.
Składniki:
- boczniaki
- do panierki: mąka, jajka i bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
Boczniaki przepłucz zimną wodą (zmyj też bialy nalot na kapeluszach) i odsącz dokładnie papierowym ręcznikiem. Pokrój grzyby na 1,5 – 2 cm paski (nie większe) i posyp solą, i pieprzem.
Boczniaki obtocz w panierce: mąka-jajka-bułka tarta. Smaż krótko z obu stron aż panierka zrobi się ślicznie złota.
Do tego podalam gotowane ziemniaki i sałatkę colesław.
Wilena, dziękuję za inspirację ❤
CuraDomaticus
6 kwietnia 2022, 12:57O tak, to jest pyszne, polecam. Flaczki - też potwierdzam pyszność. I tak w sosie śmietanowym jak leśne też <3
Gourmand!
6 kwietnia 2022, 09:40A wiesz, że można bez panierki? PYCHA! 1😍
czarnadot
5 kwietnia 2022, 18:26A wiesz co ja jeszcze dodaje do tej panierki? Płatki drożdżowe bo są pyszne i zdrowe 😂
megimoher
5 kwietnia 2022, 10:10Wegetariańskie przecież, nie wegańskie.
menevagoriel
5 kwietnia 2022, 10:20Dokładnie tak ;)
Alladynaa
4 kwietnia 2022, 22:34Ja polecam flaczki z boczniaków
menevagoriel
5 kwietnia 2022, 07:54Czytałam o tym na jakies weganskiej stronie internetowej, ale się nue odważyłam - ale teraz spróbuję 😘
Alladynaa
5 kwietnia 2022, 08:50Ja robiłam z przepisu ze strony Ania gotuje
czarnadot
5 kwietnia 2022, 18:28Robię co roku na święta, uwielbiam. Przepis stary jak świat ale używam ten z jadlonomii. Polecam ci tez jadlonomie po polsku bo wg mnie lepsza niż zwykła.
tara55
4 kwietnia 2022, 20:27Pyszności. Jeszcze nie jadłam boczniaków. Pozdrawiam. :-)