Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Lżejsza wersja ziemniaków gratin


Uwielbiam ziemniaki gratin, ale dieta i to danie zdecydowanie nie idą w parze. Całe szczesciee jest lżejsza wersja tego dania, która również jest przepyszna.

Wegetariańskie i bezglutenowe

Ziemniaki pieczone w sosie mleczno-musztardowym.

Składniki:

- 1 kg ziemniaków 
- cała główka czosnku
- około 3 szklanek mleka
- masło
- olej
- 3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz

- opcjonalnie jeszcze podsmażona cebula

Ziemniaki i czosnek pokrój na cienkie plasterki.

Czosnek ( i opcjonalnie cebulę) podsmaż na maśle, wlej mleko, dodaj ziemniaki - (powinny być nim przykryte), dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 5-8 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodaj musztardę, wymieszaj.

Ziemniaki przełóż do formy wysmarowanej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 20-30 minut, aż sos odparuje, a brzegi ziemniaków na wierzchu zaczną się mocno rumienić.

    Dziś podałam do tego jeszcze mizerię z ogorków 🥒

    • kubala03

      kubala03

      3 kwietnia 2022, 08:17

      Jest rano a mi się chce Twoich ziemniaczków.

      • menevagoriel

        menevagoriel

        3 kwietnia 2022, 15:31

        No powiem Ci, że na drugi dzień jeszcze lepsze. Wczoraj w ramach eksperymentu dałam jeszczę łyżkę chrzanu do podkręcenia smaku. I dziś odgrzaliśmy na patelni i jedliśmy z ogórkiem kiszonym 😋 mniam

    • achaja13

      achaja13

      2 kwietnia 2022, 21:04

      też uwielbiam ziemniaki gratin :) wolę jednak wersje klasyczną :) chociaż i tą może się skuszę :)

      • menevagoriel

        menevagoriel

        2 kwietnia 2022, 21:52

        Też wolę wersję klasyczną, jednak ziemnoaki, smietana 30% i zapoekany ser - to już nie dieta :)

      • achaja13

        achaja13

        2 kwietnia 2022, 22:07

        niestety :)

    © Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.