Uwielbiam ziemniaki gratin, ale dieta i to danie zdecydowanie nie idą w parze. Całe szczesciee jest lżejsza wersja tego dania, która również jest przepyszna.
Wegetariańskie i bezglutenowe
Ziemniaki pieczone w sosie mleczno-musztardowym.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- cała główka czosnku
- około 3 szklanek mleka
- masło
- olej
- 3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- opcjonalnie jeszcze podsmażona cebula
Ziemniaki i czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Czosnek ( i opcjonalnie cebulę) podsmaż na maśle, wlej mleko, dodaj ziemniaki - (powinny być nim przykryte), dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 5-8 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodaj musztardę, wymieszaj.
Ziemniaki przełóż do formy wysmarowanej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 20-30 minut, aż sos odparuje, a brzegi ziemniaków na wierzchu zaczną się mocno rumienić.
Dziś podałam do tego jeszcze mizerię z ogorków 🥒
kubala03
3 kwietnia 2022, 08:17Jest rano a mi się chce Twoich ziemniaczków.
menevagoriel
3 kwietnia 2022, 15:31No powiem Ci, że na drugi dzień jeszcze lepsze. Wczoraj w ramach eksperymentu dałam jeszczę łyżkę chrzanu do podkręcenia smaku. I dziś odgrzaliśmy na patelni i jedliśmy z ogórkiem kiszonym 😋 mniam
achaja13
2 kwietnia 2022, 21:04też uwielbiam ziemniaki gratin :) wolę jednak wersje klasyczną :) chociaż i tą może się skuszę :)
menevagoriel
2 kwietnia 2022, 21:52Też wolę wersję klasyczną, jednak ziemnoaki, smietana 30% i zapoekany ser - to już nie dieta :)
achaja13
2 kwietnia 2022, 22:07niestety :)