Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dzień 11. - 09.06.2016 r.


Dzisiaj już nie ma tyle słoneczka, ale ja chyba wczoraj z niego zgromadziłam energię, bo mam jej mnóstwo :) Cudownie mi się spało i mam cały dzień na naukę. Nie ważę się jeszcze, bo za wcześnie od ostatniego, no i nie czuję po sobie, żeby dużo się zmieniło. 

Macie może jakiś sposób jak ciekawie wykorzystać szpinak? Mam go naprawdę mnóstwo w ogródku, zaczyna przerastać, a jak jest taki świeżutki, to szkoda by go mrozić :( Zawsze jadałam go na kanapce (ale to tylko kilka listeczków), albo do obiadu z czosnkiem i fetą. Możecie coś jeszcze podrzucić?:)

I jak zwykle - dziękuję, że jesteście. Jesteście najlepsze <3


Śniadanie: 323 kcal

- sok z połowy cytryny

- 60 g kaszy jaglanej - 209 kcal

- 1 szkl. mleka 1,5% - 110 kcal

II śniadanie: 290 kcal

-  72 g chleba z soją - 202 kcal

- 2 plasterki szynki z indyka - 58 kcal

- szpinak, ogórek, papryka, pomidor ~ 30 kcal

Obiad: 580 kcal

- pieczone udko bez skóry - 183 kcal

- kromka chleba Pumpernikiel, 2 kromki chrupkiego pieczywa - 139 kcal

- Twarożek domowy Grani, serek wiejski - 258 kcal

Podwieczorek: 158 kcal

- [nieodważone] buraczki z chrzanem, kilka ogórków konserwowych ~100 kcal

- 2 plasterki szynki z indyka - 58 kcal

Kolacja: 114 kcal

- jogurt naturalny - 114 kcal

RAZEM: 1 465 kcal


  • aska1277

    aska1277

    9 czerwca 2016, 17:07

    szpinak z jajeczkiem, do koktajlu, do sałaki z łososiem....

  • Mglawica

    Mglawica

    9 czerwca 2016, 11:10

    A ja polecam szpinak z łososiem i jogurtem naturalnym. Pokrojony filet z łososia podsmażam z cebulką, wrzucam szpinak i na koniec zabielam jogurtem. Doprawiam (sól, pieprz i duuużo gałki muszkatołowej) i podaję z ryżem lub makaronem :)

    • melvitka

      melvitka

      9 czerwca 2016, 11:42

      Zwykł jogurt naturalny? Naprawdę dobrze to potem smakuje?

    • Mglawica

      Mglawica

      9 czerwca 2016, 15:02

      Jak się dobrze doprawi, to tak :) Czasami daję też grecki.

  • spelnioneMarzenie

    spelnioneMarzenie

    9 czerwca 2016, 10:38

    ze swiezego szpinaku robie normalna salatke, salate zastepuje szpinakiem, reszta skladnikow do wyboru: pomidor, ogorek, papryka, jajko ugotowane na twardo, albo kurczak po ugotowaniu lub usmazeniu podrobiony, przyprawic: pieprz, sol, oliwa z oliwek, cytryna, jak kto lubi ;-)

    • melvitka

      melvitka

      9 czerwca 2016, 11:06

      Dzięki za podrzucenie pomysłu :)

  • KiwiBanane

    KiwiBanane

    9 czerwca 2016, 09:57

    Możesz zrobić naleśniki ze szpinakiem :)

    • melvitka

      melvitka

      9 czerwca 2016, 10:25

      Rzeczywiście! Zwłaszcza, że ja kocham naleśniki <3 Dziękuję :*

  • Florentinaa

    Florentinaa

    9 czerwca 2016, 09:13

    Witaj tak dzis dobry dzien. Szpinak - do sałatek w roznej wersji, tak jak sałata, skrapiając oliwą albo olejem z pestek dyni, do omletu - wrzucam go na oliwę z ociupinką masła i na to jajka rozbełtane; wersja z nalesnikami - dodaje do nalesnikow do ciasta troche; takze suflety, jesli lubisz. Poza tym wszystko co zielone rosnie - dodaje do kasz, tzn. patelnia teflon, ciut masła albo oliwy, na to szpinak i przyprawy i na to kasza, smacznego;-0)

    • melvitka

      melvitka

      9 czerwca 2016, 10:24

      No brzmi apetycznie! Dziękuję :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.