Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Bez glutenu


Eksperymentuję. Na szczęście na sobie. Postanowiłam, że przez tydzień, może dwa, będę żyć bez glutenu. Pełna zapału idę do sklepu ze zdrową żywnością. Mówię miłemu panu co kombinuje i ten mi wkłada do koszyka różności. I dzisiaj jest mój pierwszy dzień bez glutenu. Niestety, ten dzień rozpoczął się klapą! Po raz pierwszy ok X czasu nie jadłam na śniadanie owsianki. Kanapeczki sobie zrobiłam. Piękne

Chleb ohydny! Słodki strasznie. Jestem dwie godziny po śniadaniu, czuję się słabo. Myślę, że to może za dużo owoców i masła orzechowego. Ale gdzie tam! Nie pierwszy raz tak jem. No i patrze na skład tego chleba bezglutenowego. Katastrofa! Skrobia kukurydziana, cukier, glukoza, kilka E. Pochlastam się. Mam jeszcze mąkę do wypieku chleba. Jak ktoś się zna to proszę o pomoc. Mam nadzieje, że tragedii  w składzie nie będzie.
Skład: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu, dekstroza, błonnik roślinny (z jabłka), substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól.

Mam nauczkę na przyszłość. Jak się za coś zabieram, to z głową. Z chęcią przyjmę propozycje ciekawych książek na ten temat :D

Dzisiaj trzeba wybiegać te nieszczęścia! :D

  • NanaPalace

    NanaPalace

    8 marca 2015, 08:38

    Jest bardzo fajna książka z przepisami "Kuchnia polska bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. Wszystko bardzo dobrze opisane, a składniki i potrawy dopasowane do naszych realiów. Polecam :)

    • Massie24

      Massie24

      8 marca 2015, 08:51

      Noo! Słyszałam o niej i nawet myślałam, ale za cholere nie mogłam sobie przypomnieć tytułu. Dzięki :)

  • NewShape2017

    NewShape2017

    8 marca 2015, 08:18

    Potem jeszcze napisze kilka tytułów które mogę polecić.

  • NewShape2017

    NewShape2017

    8 marca 2015, 07:31

    Polecam książkę "Dieta roślinna na co dzień" .Tam są fajne porady jak zamienić produkty które nam szkodzą na inne.

    • Massie24

      Massie24

      8 marca 2015, 07:44

      O super, dzięki. Na pewno ją przejrze :)

  • katy-waity

    katy-waity

    7 marca 2015, 16:56

    slyszalam ze jedzenie bezglutenowwe ma tylko sens wtedy gdy ktosjest uczulony na gluten..

  • xMyMadFatDiaryx

    xMyMadFatDiaryx

    7 marca 2015, 16:41

    Sama myślałam,żeby ogarniczyć gluten w swojej diecie, ale nie wiem za bardzo jak się za to zabrać :D Będę musiała nad tym pomyśleć :D

    • Massie24

      Massie24

      7 marca 2015, 16:48

      Wszystkiego trzeba spróbować zeby wiedziec co jest dla nas najlepsze. Ale z głową :)

    • xMyMadFatDiaryx

      xMyMadFatDiaryx

      7 marca 2015, 16:51

      No pewnie, zgadzam się w 100 % :)

  • angelisia69

    angelisia69

    7 marca 2015, 13:56

    ale kanapki wygladaja pysznie

  • violettone

    violettone

    7 marca 2015, 10:38

    https://vitalia.pl/przepisy-tagi/chleb-bezglutenowy ja czasami korzystam z tych przepisów :)

    • Massie24

      Massie24

      7 marca 2015, 10:41

      OOo super, dzięki. Na pewno skorzystam :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.