Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
czeko czekolada!


Jakiś czas temu byłam w Muzeum Czekolady w Kolonii. Polecam serdecznie, bardzo ciekawe miejsce produkcja czekolady jest tam pokazana od A do Z (od tego jak rośnie kakaowiec, po wyrób gotowy, którym jest zapakowana czekolada).

Natknęłam się tam też na ciekawie przedstawiony skład poszczególnych czekolad- mlecznej, ciemnej i białej, która tak naprawdę nie jest czekoladą!

Myślę, że już nigdy nie tknę tej białej tłuszczowej masy, która udaje, że należy do rodziny czekoladowych pyszności.

Biały oszust (cukier 39%, tłuszcz kakaowy 30%, mleko w proszku 30%, lecytyna 0,5%, ekstrakt z wanilii 0,5%)

Czekolada mleczna (cukier 40%, mleko w proszku 25%, 20% tłuszcz kakaowy, 14% miazga kakaowa, lecytyna 0,5%, ekstrakt z wanilii 0,5%)

Czekolada gorzka (miazga kakaowa 65%, cukier 29%, tłuszcz kakaowy 5%, lecytyna 0,5%, ekstrakt z wanilii 0,5%)

  • RapsberryAnn

    RapsberryAnn

    14 marca 2016, 21:57

    to jaką czekoladę gorzką polecasz? ;)

    • marta_kokocinska

      marta_kokocinska (pracownik Vitalia.pl)

      15 marca 2016, 08:29

      Komentarz został usunięty

    • marta_kokocinska

      marta_kokocinska (pracownik Vitalia.pl)

      15 marca 2016, 08:35

      między 60 a 70% zawartości miazgi kakaowej. Kiedyś była taka gorzka ze skórką pomarańczy, ale nie wie wiem czy jeszcze taką robią ;)

  • wiola7706

    wiola7706

    17 lipca 2015, 22:40

    gorzka zdecydowanie najlepiej sie prezentuje z tego co piszesz

    • marta_kokocinska

      marta_kokocinska (pracownik Vitalia.pl)

      19 lipca 2015, 16:23

      Najwiecej kakao, najmniej cukru :)

    • wiola7706

      wiola7706

      19 lipca 2015, 16:35

      sama pyszność

  • Iza

    Iza

    21 kwietnia 2015, 17:18

    Ostatnio (kiedy to było) przy kupowaniu czekolady, długo szukałam takiej z dobrym składem, w której na pierwszym miejscu byłaby miazga kakaowa lub przynajmniej wysoko i która nie miałaby dużo świństw. Szczerze to tylko ta gorzka z Lindt była ok

  • marta_kokocinska

    marta_kokocinska (pracownik Vitalia.pl)

    21 kwietnia 2015, 08:29

    pamiętam, że jako dziecko nawet lubiłam białą czekoladę. W szczególności taką Nestle w czerwonym opakowaniu. Już dawno jednak jej nie jadłam i nich tak pozostanie :)

  • emigako

    emigako

    20 kwietnia 2015, 22:24

    Nie cierpię białej... Kojarzy mi się z posłodzonym smalcem ;).

  • monka78

    monka78

    20 kwietnia 2015, 19:58

    Gorzka najlepsza a biała ochyda może dla mnie nie istnieć.

  • angelisia69

    angelisia69

    20 kwietnia 2015, 13:59

    ja dawno juz wlasnie slyszalam ze biala to nie jest czekolada,tylko z nazwy.Ale lubie biala Wedla z herbatnikami jest pyszna.Tyle ze ja jak otworze tabliczke to do 2-3 mies w lodowce lezy,bo sobie umiejetnie rozdzielam.Fajne takie muzeum

  • olenka93m

    olenka93m

    20 kwietnia 2015, 10:30

    Ale świetne porównanie... jednak jak człowiek zobaczy te produkty to jakoś od razu widać co lepsze... jak patrzymy tylko na etykietki ciężko czasem sobie wyobrazić te wszystkie dziwne produkty.

    • marta_kokocinska

      marta_kokocinska (pracownik Vitalia.pl)

      20 kwietnia 2015, 12:25

      tutaj jest wszystko czarno na białym, dokładnie ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.