DUKANOWE GOŁĄBKI
1 kg mięsa mielonego (mieszanka drobiowo-wołowa) lub (z łopatki wieprzowej)
2 cebule (pokrojone w drobną kostkę)
2 jajka
4 łyżki dowolnych otrąb (zmielone blenderem lub maszynką do mięsa)
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy (wg swoich upodobań można dać inne)
kapusta włoska lub zwykła
pieczarki lub grzyby
można dać jeszcze do farszu 2 marchewki, pietruszkę i pół dużej selerki lub jedną małą
Kapustę sparzyć, tak aby liście były elastyczne. Zahartować zimną wodą. Mięso lekko usmażyć z pieczarkami, cebulą, (warzywami) przyprawić ziołami. Na koniec dodać 2 jajka i otręby, dokładnie wymieszać, aby mięso się złączyło. Mięso zawinąć w liście sałaty i włożyć do garnka lubżaroodpornego naczynia i zalać wodą od gotowania kapusty wymieszaną z koncentratem oraz przyprawioną wg upodobań na gaz lub do piekarnika na 40 minut 180st.
Gołąbki można polać podgrzanym sokiem z pomidorów przyprawionym oregano, bazylia i pieprzem.
SMACZNEGO!!!
sweetchoice
17 kwietnia 2012, 22:18ja ubolewam bo u mnie w szkocji nie ma gdzie kupic takiej wielkiej głowy kapuchy... grrr... tylko takie malutkie że jak robie ganerk bigosu to musze kupować dwie bo takie lilputki sprzedają... ale wiem że mozna robić własnie z włoskiej kapusty... ale tez cholerka jasna nie mogę nigdzie znaleść... teściowa kiedyś robiła w pekińskiej... hmn...
sweetchoice
17 kwietnia 2012, 22:16jasno jasno :D
marianka2011
16 kwietnia 2012, 18:14Wyszły pyszne - bardziej smakują mi niż tradycyjne. Ja robiłam ze zwykłej kapusty, z łopatki wieprzowej kupiłam w całości ( sama zmieliłam) do tego paczka grzybów ( z zamrażalnika - sama zbierałam ;), opakowanie pieczarek z biedronki chyba 0,5 kg, 2 marchewki, pietruszka, seler, 2 cebule, 3 ząbki czosnku i ulubione przyprawy - warzywa podsmażyłam na teflonowej patelni ( mięsa nie smażyłam) dodałam je do surowego mięsa do tego 2 jajka i otręby - wymieszać i nadziewać potem gotowałam w garnku zalałam wodą ( od gotowania kapusty z koncentratem) i gotowałam ok godziny! Ja dokładnie takie zrobiłam ;))) Mam nadzieję że jasno napisałam?
sweetchoice
16 kwietnia 2012, 16:22hmn... znaczy że te otręby mają działać zamiast ryżu :) tak trochę skleić :) mniami :D
artosis
16 kwietnia 2012, 15:37wyprobuje jak tylko powiesz jakie wyszly.Ja te co ostatnio zrobilam to jeszcze jak byly dopiero co upieczone to byly ok ale po jakims czasie same pieczarki.Taki dziwny jakis przepis z pieczarkami.Ostatecznie wywalilam bo zjesc sie nie dalo ;/