Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
co ma zrobic z dynią???


Jakimś bliżej nie określonym sposobem, wczoraj, w mojej kuchni znalazła się ogromna dynia! 

jest cała porysowana markerem, ale to mi w niczym nie przeszkadza :)

Mój syn stwierdził z tajemniczym uśmiechem: "to dla ciebie"....


Na pewno zrobię zupę krem z dyni. Robiłam juz taką zupe i jest pyszna, ale niestety zjadana w większej ilości zaczyna być nudna :)

Dyna dla mnie ma lekko mdły smak, dlatego, uważam powinna byc dość aromatycznie przyprawiana.

Szukałam przepisów w necie i znalazłam przepis na placuszki dyniowe. Zrobię pewnie :)

  • Gotowanie jest dla mnie źródłem pozytywnej energii.

  • Racuchy z dyni

    • Składniki

    1 szkl. dyni startej na tarce o małych oczkach
    3 łyżki kefiru
    jajko
    1 szkl. mąki
    sól
    cukier
    łyżeczka proszku do pieczenia
    olej
    cukier puder

  • Sposób przygotowania
    1.

    Dynię mieszamy z jajkiem, kefirem, szczyptą soli i cukru. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem. Wyrabiamy gładkie ciasto.

    2.

    Nabieramy niewielkie porcje ciasta i rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju. Lekko studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Jest też przepis na kawałki dyni słodko-kwaśne:

  • Składniki

    ok. 2,5 kg dyni
    6 łyżek octu
    szczypta soli
    duża cytryna
    cukier

  • Sposób przygotowania
    1. Dynię kroimy w ok. 2-cm paski. Ze skórą obieramy ok. 0,5-cm warstwę. Usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w romby.
    2. 4 litry wody zagotowujemy z octem i solą. Wsypujemy dynię i gotujemy na małym ogniu na półtwardo. Odcedzamy. Dzielimy na pół.
    3. Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę. Owoc kroimy w półplasterki. Skórkę i owoce dzielimy na 3 części.
    4. Do miski wsypujemy 2 łyżki cukru. Dodajemy 1/3 cytryny. Przykrywamy połową gorącej dyni. Oprószamy 2 łyżkami cukru. Ponownie układamy warstwę cytryny, resztę gorącej dyni i cukier. Na wierzchu układamy cytrynę. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Proszę, napiszcie mi czy jadłyście już tak przygotowaną dynię? bo ja nie i obawiam się troszkę. Albo macie jakieś swoje, sprawdzone sposoby?

Buziolki....

  • MllaGrubaskaa

    MllaGrubaskaa

    6 września 2014, 10:45

    Uwielbiam zupę z dyni :)) Mogę jeść cały tydzień i mi się nie nudzi, tylko przyprawiam ją chili bo lubię ostrą ;))

  • jogax

    jogax

    1 września 2014, 07:44

    Błagam! Nie jadajcie warzyw popisanych markerem!! :'( Tam jest tyle chemikaliów!!! Szkoda zdrowia!! Lepiej taką dynię wykorzystać np.jako wazon do kwiatów! Krótkoterminowy, ale ładny oryginalny! ;) :)

    • Malgoska39

      Malgoska39

      1 września 2014, 09:23

      Przecież skóra dyni jest raczej nieprzepuszczalna, a marker umyłam i już go nie ma wcale na dyni. Dzisiaj dynia idzie do obróbki, więc obiorę skórkę i wykorzystam sam miąższ i może pestki :)

    • jogax

      jogax

      2 września 2014, 01:16

      Pestycydy przenikają przez skórkę, więc dlaczego by nie miały przenikać inne świństwa...? :(

  • ulka28l

    ulka28l

    29 sierpnia 2014, 20:10

    my dodajemy też dynię do naleśników; może jakieś purre z dyni? SMACZNEGO :)

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    29 sierpnia 2014, 19:15

    Ja jadlam zima taka dynie slodko-kwasna ze sloiczka i nie byla taka zla. Jednak zupe jadlam, podprawianà papryka slodka i posypywana prazonymi pestkami dyni. A jakas pani w sklepie kupowala dynie na zupe dyniowa z mlekiem i lanymi kluskami.

  • aldonnaa

    aldonnaa

    29 sierpnia 2014, 13:05

    mówisz i masz : 2 kg pokrojonnej dyni w kostke 2 kg pomidorów bez skórki pokrojone w kostkę 5 dużych papryk pokrojonych w kostkę 4 duże cebule pokrojone w plastry 1/2 szkl oleju sól , cukier , pieprz, chili (wg. uznania) Ja zamiast soli dałam do sosu 2 kostki rosołowe ********************* Cebulę szklimy na oleju , następnie dodajemy pokrojone pomidory i paprykę doprawiamy i dusiamy do miękkości W tzw. międzyczasie obgotowujemy dynię w osolonym wrzątku (4 min) i przekładamy do słoików ( do połowy słoika ) Ja wkładałam do takich troche większych jak półlitrowe (porcja w sam raz dla 3-4 osób) Zalewamy dynię sosem pomidorowo paprykowym i pasteryzujemy 20 min Z podanej porcji wyszło mi 6 słoi + to co na obiad zjedliśmy aa... zapomniałam do obiadu to trzeba jakieś mięsko gulaszowe upiec (z indyka najszybciej) i wymieszać razem z dyniowym leczo Ja podałam z ryżem ale może być też do sphagetti Oczywiście mięso nie jest konieczne , ale .... Równie dobrze można zawartośc słoika zmiksować dodać wody do porządanej gęstości i zupa krem super smaczna i błyskawiczna :) Dla nie odchudzających się mozna dodać serek topiony , ew. zabielić śmietaną

    • Malgoska39

      Malgoska39

      29 sierpnia 2014, 13:15

      Oooo, super! Dzięki :)

  • Lovelly

    Lovelly

    29 sierpnia 2014, 11:40

    Placuchy z dyni są rewelacyjne! Ja uwielbiam omleta dyniowego, lody i koktajle po galaretki i budynie! Wtedy nabiera całkiem inny smak!

  • Renfriii

    Renfriii

    29 sierpnia 2014, 11:30

    Oj ja nie jadłam ale raczej bym się nie skusiła:D niestety przepisów nie znam :(

  • irmina75

    irmina75

    29 sierpnia 2014, 10:26

    dynia słodko-kwaśna jest pyszna. zupę, babcia mojego męża robi na mleku, ja na rosole. wychodzi całkiem inny smak. pyszny jest dzem z dyni. ja też mroziłam

  • irmina75

    irmina75

    29 sierpnia 2014, 10:26

    dynia słodko-kwaśna jest pyszna. zupę, babcia mojego męża robi na mleku, ja na rosole. wychodzi całkiem inny smak. pyszny jest dzem z dyni. ja też mroziłam

  • pau000

    pau000

    29 sierpnia 2014, 10:14

    file:///C:/Users/Paulina/Desktop/Warstwowe%20ciasto%20z%20kaszą%20manną%20i%20dynią%20-%20Przepisy%20kulinarne%20-%20Sprawdzone%20i%20smaczne.htm

  • grubas11111

    grubas11111

    29 sierpnia 2014, 09:49

    ciasto dyniowe :)

  • velonick

    velonick

    29 sierpnia 2014, 09:24

    och, dynia to mój faworyt jesienny. Z niej można zrobić WSZYSTKO. Pirogi, ciasto (pyszne), wspomniane placki, sosy warzywne do ryżu lub makaronu, pyszne zupy, ale moim ulubieńcem jest dżem dyniowo - jabłkowy. Mniam, mniam:)))

    • Malgoska39

      Malgoska39

      29 sierpnia 2014, 09:27

      O, dżem chetnie bym zrobila, podaj mi przepis! Serdeczne dzieki :)

    • velonick

      velonick

      29 sierpnia 2014, 11:48

      1 kg dyni, 1 kg jabłek, 1 kg cukru (jak ktoś lubi bardziej słodki to można i więcej) rozsmażyć razem z 15 goździkami (później je wyłowić) Na samym końcu dodać cynamon do smaku - około łyżeczki. Ja daję także 1 dżemix lub coś podobnego. Dżem jest naprawdę wyborny ;) pozdrawiam

  • Asik1603

    Asik1603

    29 sierpnia 2014, 09:21

    Ja dzisiaj gotuję zupę. Uwielbiam krem dyniowy. Przyprawiam to curry. Kiedyś moja córka tak zrobiła, a przepis miała z internetu. Niektórzy wiem, że pieką też ciasto, ale ja ostatnio w ogóle nie piekę, bo potem niestety jem:))

  • meartyna881008

    meartyna881008

    29 sierpnia 2014, 09:05

    bardzo dobra jest zupa dyniowa, bardzo rozgrzewająca

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.