Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Witaj Warszawo, bezglutenowe gofry dla siostry,
przypominajka 3 dniowa

Cześć! :)

Dziś w sumie sporo wiadomości, bo wczoraj nie udało mi się już napisać wpisu do pamiętnika. Podróż minęła dosyć szybko, mimo, że do przejechania było ponad 500 km. Udało się znaleźć knajpę w Chełmie, która przygotowała dla mnie bez problemu danie, które mogłam również zjeść. Wreszcie bez mrożonych warzyw, cóż za ulga. :D

Podam przepis na gofry, bo w sumie już robię je na pamięć. Gofry podałam siostrze z bananem i borówkami, a drugie poddusiłam z cynamonem i podałam z mąką kokosową, którą można jeść na surowo. A co niech dziewczyna ma, skoro dziś już pierwszy dzień szkoły. :)

Chciałam jeszcze powiadomić o 3 dniowej przypominajce. Chcę trochę oczyścić organizm, na mrożonki już nie mogę wręcz patrzeć, więc teraz będą górować frytki z marchewki, leczo, pieczone grejpfruty czy jabłka z cynamonem. ;)




 Jadłospis z dnia 03.09.17

śniadanie: soczewica ugotowana z marchewką, łyżeczką koncentratu, pomidora + całe awokado (białka + tłuszcze dłużej mnie trzymają)

obiad: dostałam ugotowane ziemniaki w mundurkach z koperkiem, buraczki gotowane + sałatka z sosem vinegret (sos, sałatka i ziemniaki były naprawdę pyszne)

przekąska: jabłko

kolacja: bezglutenowe, wegańskie knedle z kaszy jaglanej ze śliwką



Gofry bezglutenowe, wegańskie (baza):

szklanka mąki z cieciorki

banan

szklanka mleka roślinnego

łyżka oleju (u mnie kokosowy)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka siemienia lnianego / babki płesznik 


Banana rozgniatam na papkę, dodaje szklankę mleka i łyżkę octu jabłkowego. Wszystko mieszam, dodaje mąkę, siemię lniane albo babkę płesznik, cynamon. Mieszam, ciasto powinno być gęste. Wykładam do rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy 

*z tego ciasta powstaną również omlety albo placuszki 



  • angelisia69

    angelisia69

    4 września 2017, 14:26

    ja robie gofry jedynie z kaszy jaglanej,bo przynajmniej bardziej wartosciowa od maki i na dluzej syci.twoje wygladaja pysznie

    • Makowa18

      Makowa18

      4 września 2017, 14:58

      Ja to właśnie jeszcze robię ze zmielonych płatków owsianych, banana, mleka i siemienia lnianego - taki sam przepis na placki. Jednak mąka jaglana jest świetna do drożdżówek i innych wypieków. :)

    • angelisia69

      angelisia69

      4 września 2017, 15:24

      ale ja z kaszy nie mielonej robie ;-)

    • Makowa18

      Makowa18

      4 września 2017, 15:52

      A jak robisz? ciekawy przepis. :)

    • angelisia69

      angelisia69

      4 września 2017, 16:35

      gotuje jaglana 40g i zostawiam w wodzie zeby "spuchla" pozniej odsaczam na sitku,dodaje jajko,10g otrebow/budyniu/maki i szczypte proszku do pieczenia i juz ;-) bezmacznie lub "prawie"

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.