Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
nasze zdrowie...


troszkę na temat zdrowych olei, które właśnie zakupiłam 

OLEJ KOKOSOWY

Jest to jedyny olej roślinny stały ( w temperaturze poniżej 20 stopni ). Skład jego jest zbliżony do tłuszczu kakaowego i w ustach szybko się topi, sprawiając wrażenie chłodu. Ostatnie doniesienia naukowe wskazują, że olej kokosowy odżywia i wzmacnia mięśnie, szczególnie mięsień sercowy, nie obciążając wątroby. Doskonale oczyszcza organizm z różnych toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach. Olej ten produkowany w naszym zakładzie z surowców dobrej jakości charakteryzuje się dobrymi walorami sensorycznymi.
 

100 % naturalny bez dodatków, niefiltrowany i nierafinowany

  • Ze względu na zawartość kwasu laurynowego - zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę i inne choroby wirusowe, zabija bakterie, grzyby, drożdżaki

  • Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi

  • Przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów stresu

  • Redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą

  • Poprawia trawienie oraz pracę jelit

  • Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości i zębów

  • Pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów

  • Zmniejsza poziom złego cholesterolu jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób serca

  • Wspomaga funkcje tarczycy

  • Usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem

  • Łagodzi napad padaczkowy

  • Chroni przed chorobami nerek i pęcherza moczowego

  • Ma mniej kalorii niż inne tłuszcze

  • Wspomaga utratę nadmiaru wagi polepszając metabolizm

  • Stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami

  • Łagodzi objawy związane z łuszczycą

  • Zapobiega zmarszczkom

  • Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego

Zastosowanie
 
Nadaje się do pieczenia słodkiego pieczywa, jak również znakomicie sprawdza się jako dodatek do smażenia potraw mięsnych, podobno świtny do samżenia ryb / kolezanka wypróbowała, smarowania chleba/
 
Warto też poczytać o oleju z orzecha włoskiego i czarnuszki

Olej z orzecha włoskiego

Orzech włoski (Juglans Regia)  to królewska roślina o ogromnych możliwościach leczniczych i wzmacniających.
Olej z orzecha włoskiego zimnotłoczony charakteryzuje się jasnożółtą, czasem zielonkawą barwą, wspaniałym orzechowym 
smakiem i aromatem z nutą karmelu.

Orzechy włoskie są niezwykle odżywczymi nasionami - zawierają do 65 % tłuszczów, do 25 % białek, około 10 % 
węglowodanów, fitosterole, witaminy i sole mineralne - dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia na zimno - olej z 
orzecha włoskiego Efavit zachowuje pełną zawartość wszystkich tych nienasyconych kwasów tłuszczowych - 
między innymi kwasu linolenowego (omega-3), linolowego (omega-6), witamin A, B i E, białek i soli mineralnych.

Olej z orzechów włoskich zaliczyć można do grupy najcenniejszych olejów roślinnych na świecie.
Jedna łyżka oleju pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 i 1/10 na witaminę E.

Olej z orzecha włoskiego obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu (LDL), działa przeciwzapalnie 
i przeciwstresowo, głównie dzięki bardzo dużej zawartości witaminy B, 
która regeneruje układ nerwowy i usprawnia krążenie. Olej działa korzystnie na układ pokarmowy, posiada właściwości
przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne.
Olej wpływa korzystnie na serce i mózg, pobudza umysł, działa na skórę (działa przeciw egzemom, opryszczce, 
łuszczycy). Olej z orzecha włoskiego zawiera kwas elagowy, który unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Olej z orzecha włoskiego jest idealnym źródłem młodości - opóźnia procesy starzenia się ciała i umysłu.

Olej ten polecany jest szczególnie także dla kobiet w ciąży i dzieci.

Olej z orzecha włoskiego - idealny do spożywania na zimno, do sałatek, sosów, ciast, deserów, 
szczególnie wykorzystywany w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.
Nie nadaje się do długiego smażenia w wysokich temperaturach (olej może stracić wówczas swój cenny aromat 
i nabrać gorzkiego smaku).

Używany przez artystów malarzy, w sztuce wyrobów drewnianych (ceniony w procesie utrwalania drewna), 
w przemyśle kosmetycznym od starożytności stosowany w czystej postaci, jako olejek do ciała, szczególnie
przy skórze tłustej, idealnie wchłanialny.

Olej z CZARNUSZKI

 
Olej otrzymywany jest z tłoczenia wysokogatunkowych nasion czarnuszki siewnej
( Nigella sativa ) charakteryzuje się barwą miodową do ciemnobrązowej,
w smaku lekko gorzkawy o intensywnym, korzennym zapachu.

Zawiera około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę oraz mikroelenty.

Olej z czarnuszki stosowany był w medycynie, jak większość olejów roślinnych od starożytności, posiada niezwykle szerokie zastosowanie w farmaceutyce przy leczeniu:

wszelkiego rodzaju alergii

stanów zapalnych skóry – leczy i hamuje ich rozwój grzybic, trądziku

używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych - wycisza i pomaga znosić stresy, liwiduje zaburzenia snu
 
chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę
 
Zaleca się stosowanie oleju bezpośrednio  na skórę lub w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego zapachu ziołowego oleju z czarnuszki
 
Olej z czarnuszki działa hipoglikemiczne, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjne, antywirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo, żółciotwórczo,  rozkurczowo, reguluje pracę układu pokarmowego i oddechowego, działa moczopędnie, przeciwobrzękowo, odtruwająco, uspokajająco, immunostymulująco (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B, hamuje odczyny autoagresji immunologicznej).  

Polecany przy nawracających infekcjach.

Wzmacnia wątrobę, rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym i złogi z przewodów żółciowych i moczowych, reguluje układ hormonalny i gospodarkę tłuszczowąuśmierza bóle głowy i stawów, bóle zębów, migreny, wspomaga leczenie impotencji, wyczerpania wegetatywnego, zakażenia pasożytnicze przewodu pokarmowego.
 
Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki 1-2 łyżki dziennie, można zmieszać olej z innymi olejami roślinnymi np. do sałatek, twarogu, dodać do zup, sosów.
Olej nie nadaje się do smażenia.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.