Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Może coś z tego zjem jutro?


1. Zupa dla leniwych

Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, oliwa z oliwek, 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, świeża bazylia, 1 ząbek czosnku, ulubione suszone przyprawy, 1 łyżka miodu, 0,5 litra wody lub bulion własnoręcznie przygotowany.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki poza bazylią gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Jemy z kleksem jogurtu naturalnego.

2. Sałatka z soczewicą i ryżem

Składniki: 100 g soczewicy czerwonej, 100 g ryżu brązowego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 80 g oliwek zielonych, 100 g jogurtu naturalnego, zioła suszone, sok z cytryny, pieprz, sól.

Sposób przygotowania: Soczewicę i ryż gotujemy do miękkości, studzimy. Pomidorki i oliwki kroimy na połówki, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jogurt, sok z cytryny i przyprawy.

3. Pasta z soczewicy

pasta z soczewicy

Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula posiekana w kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pęczek posiekanego koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz.

Sposób wykonania: Soczewicą gotujemy, łączymy z resztą składników i lekko blendujemy.

4. Pasztet z soczewicy

Składniki: 150 g czerwonej soczewicy, 4 marchewki, 1 mały seler, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka curry, imbir, kminek, sól, pieprz.

Sposób wykonania: Soczewicę gotujemy do miękkości, warzywa ścieramy na tarce i podduszamy z olejem na patelni. Wszystkie składniki po przestudzeniu dokładnie łączymy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 min. w temperaturze 180 st. C

  • Grubaska.Aneta

    Grubaska.Aneta

    19 października 2014, 00:16

    ja na razie soczewice szamałam w wersji faszerowanej do zapiekanych papryk:)

    • magnolia90

      magnolia90

      19 października 2014, 13:34

      Ja będę próbowała soczewicy po raz pierwszy w życiu. Już dawno ja sobie kupiłam, ale tak jakoś wyszło, że nie próbowałam. Może brak odwagi ale raczej brak apetytu na nią. Jednak przełamię się, bo ma dużo białka i może być zamiennikiem mięsa, którego jem :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.