Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Moje zapotrzebowanie kaloryczne


Postanowiłam przy użyciu kalkulatora wyliczyć moją całkowitą przemianę materii. Oto co wyszło:

Twoja dzienna Podstawową Przemiana Materii (PPM) to 1 472 kalorii

Twoja dzienna Całkowita Przemiana Materii (CPM) to 1 766 kalorii 

Zaznaczyłam zgodnie z prawdą brak aktywności fizycznej/ sporadyczną aktywność fizyczną, bo w tej chwili nie jest u mnie z tym najlepiej. Z obliczeń wynika, że moje zapotrzebowanie kaloryczne, żeby utrzymać wagę to 1766 kcal (nic dziwnego, że tyłam!), a żeby schudnąć powinnam odjąć od tego 15-20%. Z tego wychodzi że powinnam jeść 1400-1500 kcal... Nie napawa mnie to optymizmem ;) Czy na takiej diecie da się nie umrzeć z głodu?

  • Hipopotam2014

    Hipopotam2014

    2 maja 2017, 22:06

    Mam dokładnie to samo. Da się. Naprawdę. Zmniejsz posiłki, wiecej pij wody, wybieraj raczej niskokaloryczne. Nie będę pisać że warto sie ruszyć ;) Idzie wiosna i sprzyja spacerom.

  • be.fit.2015

    be.fit.2015

    2 maja 2017, 15:54

    ale nie powinno być mniej jak PPM :). Zacznij od 1600, żeby było potem z czego ucinać jak metabolizm zwolni

  • Greta35

    Greta35

    2 maja 2017, 15:11

    U mnie wychodzi podobnie...da sie przezyc lecz na poczatku ciezko...nadrabiam woda :)

  • angelisia69

    angelisia69

    2 maja 2017, 14:04

    lepiej pocwiczyc i zjesc wiecej niz myslec w wolnym czasie o glodzie,a takto wypelnisz wolny czas i zjesz smaczniej ;-)

  • VITALIJKA1986

    VITALIJKA1986

    2 maja 2017, 12:30

    Dasz rade 1500 kcal to juz "duzo"...... Musisz sie przelamac i szukac zdrowych posilkow aby w te 1500-1600kcal sie zmiescic i najesc pozadnie:D Powodzenia

  • Barbie_girl

    Barbie_girl

    2 maja 2017, 12:28

    JA mysle ze na 1400-1500 na poczatku mozesz odczuwac lekki glod ale nie koniecznie ;):) moja rada ddoaj cwiczenia bedziesz sie lepiej czula a i wiecej bedziesz mogla zjesc :) Centymety wtedy fajnie spadaja ;) Powodzenia ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.