Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
10-ciu pogromców tłuszczu



1. Owsianka
Oprócz tego, że banalnie łatwo ją przygotować, owsianka to także doskonały spalacz tłuszczu, ponieważ jest bogata w błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Czytaj etykiety na opakowaniach z owsianką, ponieważ często zawiera dużo cukru.

2. Pierś z kurczaka
Nie, nie smażony kurczak mamusi, choć jestem pewien, że byłby pyszny. Mówię o chudej piersi z kurczaka bez skóry i kości. To jeden z najlepszych pokarmów wspomagających spalanie tłuszczu jaki można znaleźć.

3. Białka z jaj
Białka są niskokaloryczne, a bogate w proteiny. Wynik: energia na spalanie tłuszczu i budowę masy mięśniowej.

4. Brązowy ryż
Wypełniony ważnymi składnikami odżywczymi powoli wchłania się do organizmu. Nic nie może pójść źle z pomocą tego węglowodanowego spalacza tłuszczu.

5. Oleje rybne
Omega3 i Omega6 mają niesamowite właściwości. Zwiększają termogenezę, sprawiając, że spalasz więcej kalorii, mają działanie anty-kataboliczne, co zapobiega rozpadowi tkanki mięśniowej, a także anty-lipogenetyczne, co oznacza, że ograniczają przechowywanie tłuszczu. Chyba więcej powodów nie potrzeba by uznać je za bardzo ważny element diety.

6. Szparagi
Szparagi zawierają asparaginę, alkaloid, który bezpośrednio wpływa na komórki tłuszczowe rozkładając je. Zawiera również substancje chemiczne, które ułatwiają usuwanie odpadów z organizmu, co z kolei pomaga zredukować tkankę tłuszczową.

7. Migdały
Naładowane tłuszczami Omega3, migdały mają udowodnione właściwości spalające tłuszcz w ludzkim ciele.

8. Czosnek
Jednym z najlepszych składników czosnku, oprócz jego smaku, jest allicyna. Allicyna est związkiem, który pomaga wypłukiwać tłuszcz z organizmu. Czosnek jest również znany z tego, że pomaga utrzymać zdrowy poziom ciśnienia krwi.

9. Pomidory
Pomidory są żołnierzami na wojnie o zdrowie! Nie tylko doskonale utleniają tkankę tłuszczową i wzmagają jej metabolizm, ale także pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zwalczyć niektóre rodzaje nowotworów.

10. Jabłka
Jabłka spalają tłuszcz najlepiej z wszystkich znanych nam owoców, częściowo dlatego, że bogate są w błonnik. Ponadto pektyny w jabłkach ograniczają wchłanianie tłuszczu i zwiększają absorpcję wody w komórkach organizmu. Innymi świetnymi spalaczami tłuszczu wśród owoców są pomarańcze, brzoskwinie, grejpfruty i większość owoców cytrusowych.

  • rozanaa

    rozanaa

    26 marca 2013, 19:40

    Fajnie, że piszesz tak ciekawe rzeczy, samej nie chciałoby mi się wyszukiwać tych informacji, Pozdrawiam miło :)))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.