Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dzień 30


Ufff.... jak gorąco.
Truskawki, truskawki... kupiłam dzisiaj truskawki :) Zamroziłam i jak jutro będzie tez tak gorąco to zrobię sobie mega zimny sorbet truskawkowy. Robiłyście kiedyś? Zamrożone truskawki zblendować z jogurtem naturalnym. Trochę ciężko idzie na początku ale jak już ruszy to pełna moc! Jest tak zimne, że normalnie mózg zamarza, także osoby z predyspozycjami do anginy - ostrożnie!

Obiadowo dzisiaj zupełnie inna odsłona. Moje odkrycie dnia! Placki a'la ziemniaczane ale z cukinii. Delikatne, pyszne... mmmm.... aż skłoniło mnie to do nowych inspiracji. Ten kto wie, to wie... a ten kto nie wie, niech czyta :P
1 cukinia, 1 cebula, białko jaja, otręby żytnie, sól, pieprz, przyprawy. To wszystko co będzie nam potrzebne :) Cukinie ścieramy na tarce z grubymi oczkami (razem ze skórką), posypujemy solą i odstawiamy na ok 10 minut. W międzyczasie ścieramy na tarce 1 cebulę. Po 10 minutach odsączamy cukinie z wody  (będzie jej dość sporo), dodajemy cebulę, jedno białko jaja, otręby, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieprzem. Z solą już ostrożnie bo wcześniej już solona była cukinia. Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni. Na blaszkę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia, delikatnie skraplamy oliwą, tak, żeby tylko troszeczkę mokre było. Formujemy nasze placuszki i do piekarnika. Niecałe 20 minut z jednej strony, 10-12 minut z drugiej z strony i gotowe. Co do tego? Ja zrobiłam sos tza-tziki (czy jako to się tam pisze). Świeży ogórem starty (bez skórki) na tarce, posolone, odstawione na chwilę, woda odsączona. Do tego pół jogurtu naturalnego (ok 80 g,), dwa ząbki czosnku, koperek, pieprz i gotowe. Z podanych składników wyszły mi przepyszne cztery placuszki. Pyszotka. Tak mnie to zainspirowało, że kupiłam seler i będę jutro sprawdzać, czy z selera i np marchewki też wyjdą takie pyszności, hihi.... 

Wybrałam się dzisiaj do Trójmiasta, IKEO Witaj! :D Kupiłam dwa pudełka a'la organizatory, bo przez nowe jedzenie, nie mam gdzie układać takich rzeczy jak owsianka, pestki dyni, słonecznik łuskany itp itd. Wady małej kuchni, ehhh..... mam nadzieję, że niedługo to się zmieni. Po powrocie do domu złożyłam pudełko i zabrałam się za robienie kolacji. W międzyczasie zaczełam szukać Liluchy, zawsze towarzyszyła mi w kuchni (łakomczuszek jeden) a dzisiaj jej nie ma. Zapomniałam o odwiecznej miłości kotów do kartonów, hihi... Lulucha siedziała w nowym pudełku. Niestety to nie dla niej :) poszła leżeć na swój drapaczek

Przepraszam, wiem że to nie blog o zwierzakach ale Lilucha jest taka pocieszna :P

  • NigellaF

    NigellaF

    16 czerwca 2015, 21:12

    Ojej prześliczna kotałka :) Pewnie rasowa, ja mam bardzo podobną tylko, że nie jest rasowa :)

  • Dorota1953

    Dorota1953

    14 czerwca 2015, 19:35

    Ten przepis na placuszki bardzo zachęcający :) Kotek super :) Miłego wieczoru :)

  • HappyWay

    HappyWay

    13 czerwca 2015, 23:36

    Taki sorbecik pychotka, dzisiaj też zamroziłam 2kg truskawek :-D w tamtym roku przespałam sezon i później żałowałam! Pozdrawiam!

    • karolaa1987

      karolaa1987

      13 czerwca 2015, 23:40

      Ja w tamtym roku zamroziłam po raz pierwszy, w tym roku koniecznie też musiałam zamrozić. Szkoda tylko, że miejsca w zamrażalniku coraz mniej :/

  • Nadiaa..

    Nadiaa..

    13 czerwca 2015, 22:49

    narobiłaś smaka na te palcuszki, jutro po zajęciach lece po cukinie i spróbuje zrobić :)

    • karolaa1987

      karolaa1987

      13 czerwca 2015, 22:51

      Napisz koniecznie jak Ci smakowały! :)

  • Caffettiera

    Caffettiera

    13 czerwca 2015, 22:44

    Pięknego masz tego kotka! A i truskawki i cukinię uwielbiam. Jak będzie mi sie chciało jutro ruszyć z domu to sobię kupię :D a truskawki nigdy u mnie nie docierają do zamrażalnika, jakoś znikają po drdze...

    • karolaa1987

      karolaa1987

      13 czerwca 2015, 22:48

      Kupiłam specjalnie kobiałkę do zamrożenia. Mam już czereśnie i teraz truskawki na czarną godzinę ;P Mimo wszystko, uwieeeelbiam truskaweczki, mniam, mniam... :D

  • Bezradna1995

    Bezradna1995

    13 czerwca 2015, 21:54

    Koniecznie muszę spróbwać! Ciekawa odsłona placków "ziemniaczanych", które osobiście uwielbiam.. ;) No i myślę, że jest też fajną opcją na obiadowe zaskoczenie mojego partnera, który zazwyczaj króluje w naszej kuchni :) Pozdrawiam.

    • karolaa1987

      karolaa1987

      13 czerwca 2015, 22:06

      Oj zaskoczenie napewno będzie! Jak rozmawiałam z moim chłopkiem i mówiłam że robię takie placki, to powiedział że mam mu też takie zrobić. On jest ogromnym fanem placków ziemniaczanych, podejrzewam, że smak go zaskoczy, tak jak zaskoczył mnie :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.