Wczoraj naszła mnie ochota na coś słodkiego! Pierwsza myśl: Słodkie? Grzeszek w diecie, na co tyle ćwiczę? Nie po to leje się ze mnie pot litrami, by zajadać ciasta z kilkuset kalorycznym kremem! W związku z tym, postanowiłam zrobić ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli. Dietetyczne i pyszne! :)
Oto przepis, którego użyłam: (www.kuchnianawzgorzu.pl)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 200 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Do posypania ciasta
- wiórki kokosowe
Fasolę zmiksować lub zblendować. Dodać jajka i oliwę. Dalej miksować. Następnie dodać wszystkie suche składniki. Zmiksować. Przelać do okrągłej formy, wcześniej otłuszczonej i posypanej siemieniem lnianym (zamiast bułki tartej). Posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180 st. C, przez około 35-45 minut.
źródło: emmagotuje.blogspot.com
Ciasto jest pyszne! Wczoraj upiekłam, a dziś zostały tylko okruchy. Choć dietetyczne to naprawdę godne polecenia! Nie brakuje mu nic do popularnego ciasta z mąki i tłuszczu, a powiedziałabym, że jest lepsze i mniej tuczące.
Pychota!
Kakadu29
18 maja 2015, 00:23Jest naprawdę smaczne! Jeśli nie powiecie, że ciasto jest z czerwonej fasoli to nikt nie wyczuje! Ot, taki eksperyment! :)
chrupekkk
15 maja 2015, 08:28o matko jak to ładnie wyglada :o
angelisia69
15 maja 2015, 04:28ja robilam z bialej kokosowe tez pyszne,wogole nie czuc fasoli
breena.
14 maja 2015, 23:45Kiedyś spróbuję, może w niedzielę :)
roogirl
14 maja 2015, 22:24Wygląda fajnie, ale czy to smaczne?
breena.
14 maja 2015, 23:44Dużo osób mówiło że smaczne, więc trzeba spróbować :D
TakBardzoBymChcialaSchudnac
14 maja 2015, 22:20zgadzam sie, robilam kiedys czesto :)