Heeeeej!
Zapodam Wam przepis na domowy napój wspomagający odporność
Składniki:
- kawałek obranego korzenia imbiru (około 3 cm)
- kawałek obranego korzenia kurkumy LUB 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- szczypta pieprzu czarnego, najlepiej świeżo zmielonego
Wykonanie:
Dla posiadających wyciskarkę nic prostszego: wycisnąć sok z imbiru (i kurkumy, jeśli jest w korzeniu), połączyć z resztą składników, wypić jednym haustem
Dla nieposiadających wyciskarki i niebojących się ciężkiej pracy: korzenie zetrzeć na tarce o małych oczkach, miąższ odcisnąć dokładnie przez gazę lub sitko. Powstały sok połączyć z resztą składników, wypić duszkiem
Dla nieposiadających wyciskarki i leniwych (to ja! ): wszystkie składniki zblendować, można dodać troszkę wody dla lepszego poślizgu. Powstały mus wypić naraz.
Opcjonalnie można dodać miód.
Napój jest tylko dla odważnych! Można zatkać nos, ma naprawdę intensywny i specyficzny smak.
Tak wygląda podsumowanie weekendu Tłuszcze jak zawsze "w normie". Dziś coś mało białka mi wyszło...
Moja wczorajsza kolacja: makaron z tofu i sosem z cukinii i pomidorów.
Dzisiejszy obiad: pieczone placki ziemniaczane, surówka
just.kiss.me
12 listopada 2016, 20:07Oj ta mikstura to taka dosyć ostra musi być :)
j.lisicka
12 listopada 2016, 23:14Oj tak :)
Pennyy
9 listopada 2016, 13:17Dzięki :-) ten napój to naprawdę hard Core w smaku imbir jest tak intensywny ze nie wiem czy bym to wypila. A widzę ze też masz w pracy styczność ze słodkim także wspieram mocno bo mnie właśnie to gubi
PaniKaKa
8 listopada 2016, 22:50Próbowałam dziś rano twojego napoju, ale... pieprzu nie odważyłam się dodać, kupiłam za to kurkumę. :D Powiem tak.... zostanę przy wodzie z cytryną i imbirem xD Kurkuma jest zdrowa więc ją na pewno też wykorzystam, ale ta mieszanka naprawdę dla odważnych. Podziwiam, że codziennie to pijesz ;)
agnieszka.1988
7 listopada 2016, 07:32Imbir dodaje do herbaty i wody od lat. Uwielbiam też jego smak w potrawach ale chyba nie odważę się na ten napój (aczkolwiek przemyśle bo bardzo dużo choruje). Powiedz mi lepiej kochana jak wrzuciłaś to podsumowanie z weekendu z fitatu?
j.lisicka
7 listopada 2016, 08:42Wersja z wyciśniętym lub odciśniętym sokiem jest łagodniejsza w smaku, najtrudniej przełknąć mus ;) Zrobiłam screenshota telefonem, po czym przesłałam go do komputera (ja akurat za pomocą gmaila, ale można też kablem USB, przez bluetooth, konto Dropbox i wiele innych, jak komu wygodnie) ;)
PaniKaKa
6 listopada 2016, 23:10Dzięki za przepis! Właśnie w piątek kupiłam sobie imbir :D Ale powiedz, gdzie można kupić korzeń kurkumy? Ten pieprz na pusty żołądek mnie najbardziej przeraża, bo właśnie, kiedy pić ten napój, rano przed śniadaniem?
j.lisicka
6 listopada 2016, 23:34Pewnie w jakichś ekosklepach, na pewno w internecie, ale ja używam sproszkowanej. Polecane jest picie go PO śniadaniu, ja piję o różnych porach dnia, ale po posiłku.
PaniKaKa
6 listopada 2016, 23:37Spróbuje jutro na razie bez kurkumy, dam znać. :D