maslo - no maslo - witaminy rozpuszczaja sie w tluszczach. maslo oczywiscie surowe (niepasteryzowane). mozna oliwe z oliwek, olej lniany badz inny tluszcz, badz bez tluszczu, jak sie nie ma dobrego - a na smak wplywa to raczej lagodnie (duzo nie dodaje).
smak oczywiscie bardzo dobre, w zaleznosci od proporcji. wyszlo mi za kwasne (za duzo kwiwi) - dodalem banana i jablko dla zlagodzenia. dolalem za duzo wody - dodalem troche miodu, banan i jablko.
co do pomyslu zeby dodac warzywa to z vitali wlasnie wzialem pomysl
https://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=430
tutaj tez jest w przepisach tluszcz (oliwa z oliwek). A maslo na prawde dobrze sie komponuje - zwlaszcza ze dodalem kilka gram na 1l. i stad wzialem prpoporcje, zeby wiecej owocow niz warzyw (bardzo dobra proporcja). artykul czytalem juz dawno ale przpomnialem sobie po tym artykule + promocji na kiwi (1,79/kg - 5kg kupilem)
Co do sycenia - syci bo to cale owoce i warzywa sa zmiksowane. Na jak dlugo - w moim przypadku po wypiciu 0,5l musze odczekac ok 30 min zeby zmiescic cokolwiek. Przynajmniej 2h zanim mnie naleci na cokolwiek innego. Ale tu juz mi sie wydaje ze sparwa indywidualna.
Dzisiaj shake nr4
-troche rucoli
-4 grzybki - boczniaki
-zmielone po malej garsci - siemie lniane, sezam, pestki dyni i slonecznika
-2 banany pokrojeone
-5 kiwi obrane pokrojone
-1 czy 2 jablka - juz nie pamietam
- woda
-troche miodu
Sporo z tego wyszlo nawet.
Smak delikatny - jak shake, taki kremowy
Poniewaz zostalo jeszcze 2 kg kiwi, a nie chcialem zeby sie zmarnowalo - dosyc dojrzale sa, raczej nie poleza - zrobillem sobie sok
-2kg kiwi
-2kg marchwi
- ponad 2kg jablek (po 2kg byl kwaskowaty od kiwi - doalaem jeszcze z 5 dla wyrownania smaku)
Wyszedl bardzo super soczek. Ze 3l coanjmniej.
A dzisiaj juz tylko woda, bo pelny - a caly dzien na tych szajkach. Jeszcze na jutro zostalo.
pozdrawiam i smacznego ;)
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.