Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
16 / tydzień 3


Nie wiem czy dziś było aktywnie, ale sporo się nachodziłam. Wróciłam do domu po odebrania Konrada z przedszkola. A tak na nogach od 6,30. Przerwę miałam tylko między 9-11. Umyłam gary, nastawiłam pierwsze pranie i przygotowałam sobie 3 kolejne posiłki na dzisiejszy dzień:

1 i 3 to kasza gryczana z kurczakiem (100g) i kiszonymi ogóraskami


2 to dwie kromki razowego z kurczakiem(100g) i pomidor 

Jak wróciłam to znowu musiałam umyć gary, powiesić pranie i nastawić drugie pranie. A zaraz idę robić kolacyjkę dla mojego męża, który wróci zmęczony i mega głody z pracy. A ja chyba dziś zjem omlecika z 1 jajka + 2 białka i z plasterkiem szynki, a do tego gotowany kalafiorek. 

Jutro muszę wreszcie odmrozić mintaja. Bo już mam szczerze dość tego kurczaka. Może wy mi doradzicie jakie przyprawy dodawać do kurczaka, by choć troszkę zmienić i urozmaicić jego smak. Jak do tej pory robię go tak samo.. czyli kroję w kosteczkę i robię mieszankę z przypraw (papryka słodka i ostra, pieprz, przyprawa złocista i czasem gyros i czasem zioła prowansalskie). 


  • BridgetJones52

    BridgetJones52

    18 września 2015, 12:21

    Jak zapomnę zmarnować kurczaka, to doprawiam go właśnie albo przyprawą gyros albo curry. Jak mam możliwość zamarynowania to oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sos sojowy, sól, pieprz i ostra papryka i na kilka godzin do lodówki. Wszystkie proporcje robię na oko. Potem do piekarnika i pyszny kurczak gotowy.

  • jamida

    jamida

    18 września 2015, 11:42

    uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze <3

    • grubciaakasia

      grubciaakasia

      18 września 2015, 11:44

      a ja dopiero poznaje :) mam zamiar sobie kupić pęczak, gryczana spoko, a jaglana jak dla mnie nie bardzo

    • jamida

      jamida

      18 września 2015, 13:20

      ja najbardziej kocham jaglaną

  • dytkosia

    dytkosia

    16 września 2015, 09:29

    Pokroić w kostkę :P dodać na 2 piersi 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego , 1/2 łyżeczki chili i 1 łyżeczkę soli zalać oliwą lub olejem rzepakowym w przepisie pół szklanki ja daję 2 łyżki wymieszać i dostawić na minimum 1 godzinę najlepiej na noc potem na patelnię i zrumienić. Palce lizać

  • angelisia69

    angelisia69

    16 września 2015, 08:02

    polecam przyprawe "kurczak zlocisty" jako jedyna z "gotowcow" nie zawiera cukru,pozatym "garam masala" tez jest super. BTW. uwielbiam polaczenie gryczanej i ogorasow :P

  • mikelka

    mikelka

    15 września 2015, 17:50

    https://www.google.com/search?q=co+zrobic+z+kurczaka&ie=utf-8&oe=utf-8 Zobacz na tej stronie :) nawet ciekawe ! Swoja droga mintaja uwielbiam :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.