Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Same rarytaski:-)


Normalnie ta suszarka to strzał w dziesiątkę. Grzybki, banany, pomidory i jabłka w mig suszone, a przy tym jaki smak i zapach w całym domu, no rewelka. Sis suszy na balkonie już 3 tygodnie prawdziwki a ja w jeden dzień. Jabłuszka są wspaniałe w smaku, będą świetnym zamiennikiem w dni wzmożonej ochoty na słodkości. Jutro do suszenia pójdą brzoskwinie zebrane w ogrodzie, a w dalszej kolejności śliwki węgierki do bigosu czy solo będą jak znalazł ;). Pomysł suszenia w piekarniku nie jest najlepszy, bo bardziej się owoce pieką niż suszą. A tu zapasy z ostatnich dni...

Grzybki suszone, których ciągle mi mało i mało, choć mam już 5 litrów

Tu pierwsze słoiki w wersji najsmaczniejszej, bo octowej

A tutaj te przepyszne plastry jabłek.

(Na necie polecają smarować jabłka miodem z wodą i sypać cynamonem że rewelacyjnie smakują jako chipsy)

 A tu znajdziecie świetne rady i wskazówki na temat suszenia https://vitalia.pl/pl/porady-dotyczace-suszenia


  • ulka28l

    ulka28l

    2 września 2014, 22:30

    pysznie wyglądają :)))

  • Kasia3168

    Kasia3168

    2 września 2014, 22:29

    Dlaczego piekarnik jest zlym narzedziem.do suszenia grzybow i owocow? Ja co roku tak susze grzyby i owoce i przyznam ze niczym sie nie roznia suszone w specialnych suszarkach czy chociazby na piecu paleniskowym. Jednak jest jedno ale piekarnik nie moze byc gazowy bo gaz jest mokry i nie wysusza owocow dobrze. Po takim suszeniu produkty podatne sa na mole albo niedoczuszczone grzyby i w nich robaczki.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      2 września 2014, 22:31

      mi najczęściej piekarnik strasznie przesiąkał zapachem grzybów i później wszystko wsiąkało w ciasta, a po drugie zawsze bardziej mi się dusiły niż suszyły grzyby

    • Kasia3168

      Kasia3168

      2 września 2014, 23:24

      Niestety zapach grzybow szczegolnie suszonych jest bardzo intensywny... i po kazdym suszeniu powinno sie go dokladnie umyc ja nie widze problemu ;-) poza tym piekarnik bedzie czysty rozdem z kuchni Magdy Gessler :-D Aby dobrze wysuszyc grzybki lub inne owocowe rarytaski aby ich nie dusic we wlasnym sosie wystarczy wlaczyc termoobieg lub nie majac tej opcji sam piekarnik elektryczny uchylajac dzwiczki od piekarnika i tak suszyc do mometu calkowitego wyschniecia produktu. Oczywiscie nie moze to byc tak aby suszone produkty nie rozpadaly sie w pyl jak popiul. Ogolem zapewnic suszonym produktom cyrkulacje powietrza i bedzie git.

  • Rogalik89D

    Rogalik89D

    2 września 2014, 21:35

    też mam suszarkę i ją sobie chwalę :) takie chipsy bananowe czy jabłkowe są w sam raz na chandrę :)

  • Idziulka1971

    Idziulka1971

    2 września 2014, 16:35

    No proszę, ale rarytasy :) Buźka.

  • vevina

    vevina

    2 września 2014, 16:17

    slyszalam ze grzybki najlepiej trzymać w lnianych woreczkach, zamkniecie szczelne im nie służy i coś tam się w nich tworzy

  • Gacaz

    Gacaz

    2 września 2014, 13:27

    Cudownie wyglądają te Twoje przysmaki.

  • Kasia.Ja

    Kasia.Ja

    2 września 2014, 12:46

    Cudowne te grzybki :-) JA nie mam kiedy do lasu się wybrać bo praktycznie cały czas w pracy :-( a jak niedziela wolna to w domu trzeba porobić i nadrobić to na co czasu w tygodniu zabrakło :-(

  • ellysa

    ellysa

    2 września 2014, 12:17

    wyjdziesz za mnie,hehehe:))))

  • katinka75

    katinka75

    2 września 2014, 12:13

    ale superrr ;) może kiedyś poprosze mojego mężczyznę żeby sprawił mi taki prezent, szczególnie przypadły mi do gustu jabłuszka :)

  • LadyXXXL

    LadyXXXL

    2 września 2014, 11:43

    prezent widzę sprawia dużo radości i pożytku :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      2 września 2014, 22:23

      oj bardzooo cieszy mnie ta zabawka jak dziecko lalka barbie:)

  • Kimi31

    Kimi31

    2 września 2014, 11:41

    Dzięki Tobie zaczęłam poważnie rozważać zakup takiego sprzętu ;) Koszyczek grzybków już czeka :)

  • witaaminkaa

    witaaminkaa

    2 września 2014, 09:57

    Wszystko fajnie tylko skąd ja grzyby wezmę?? U mnie nikt na grzyby nie chodzi. Owoce suszone kupuję w sklepie ekologicznym zaaa grubą kasę. Ehmm ja to bardziej znowu na parowar poluję

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      2 września 2014, 10:16

      Do lasu do lasu witaminko:)

    • witaaminkaa

      witaaminkaa

      2 września 2014, 11:23

      Ja do lasu chodzę, ale moje oczy nie rejestrują żadnych grzybów. Druga sprawa ja sie nie znam. Musiała bym mieć jakąś apkę w telefonie która powie mi czy to dobry czy zły grzybek.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      2 września 2014, 22:23

      hi hihi weź mnie ze sobą pomogę;)

  • Alicja...ala2345

    Alicja...ala2345

    2 września 2014, 09:23

    ZNALEZIONE W SIECI...nawet mi do głowy nie przyszło że sprzedawane owoce suszone w sklepach są w taki sposób suszone...."Niestety minęły już czasy, gdy śliwki i jabłka „dochodziły” pod wpływem słońca albo ciepła wydzielanego przez piec kaflowy. Dziś zamiast tych ekologicznych metod do suszenia wykorzystuje się często różne związki chemiczne. – Na przykład przetrzymuje się owoce przez 15-30 minut w dwutlenku siarki. Proces ten odbywa się w specjalnych, szczelnych komorach, w których rozstawione są tace lub sita. Oprócz siarkowania gazowego stosuje się również tzw. siarkowanie na mokro, polegające na zanurzaniu owoców w 1-3-procentowym roztworze siarczynu. Każdy producent wykorzystujący tego typu technologie powinien na etykiecie umieścić informacje, które mogą być sformułowane w różny sposób: „zawiera E220”, „zawiera dwutlenek siarki”, „zawiera siarczany (siarczyny)”, „konserwowany siarką”, „konserwowany bezwodnikiem kwasu siarkowego”.

    • Alicja...ala2345

      Alicja...ala2345

      2 września 2014, 09:23

      tak więc nie ma jak własnoręcznie przygotowane suszki. Wiesz co jesz:)

  • anik198627

    anik198627

    2 września 2014, 09:21

    pyszności:)

  • konwalijkaMala

    konwalijkaMala

    2 września 2014, 09:17

    Suszone owoce stanowią smaczną, słodką i wartościową samodzielną przekąskę, mogą także być dodane do musli, jogurtów, wypieków czy sałatek. Także super zakup z tą suszarką;)

  • Nicolaa1979

    Nicolaa1979

    2 września 2014, 09:16

    Mam tez suszarkę od lat i suszę na niej wsio od orzechów, po groch, winogrona, mix warzyw do zupy, cebulę smażoną, śliwki, morele oj sporo u mnie tego w spiżarni:)

  • domino71

    domino71

    2 września 2014, 08:48

    ależ to wygląda :) napisz koniecznie jak wyjdą te śliwki i morele!

    • domino71

      domino71

      2 września 2014, 08:48

      nie morele, tfu, brzoskiwinie

  • bozenka1604

    bozenka1604

    2 września 2014, 08:28

    Martusiu, suszone jabłka tuż po wystygnięciu włóż do słoika i szczelnie zakręć. Będą chrupiące do wiosny :) Smacznego chrupania :))

  • Dora01s

    Dora01s

    2 września 2014, 08:18

    ale bym schrupała te jabłkowe :(

  • Eilleen

    Eilleen

    2 września 2014, 07:30

    Super. A jak się przechowuje takie jabłka i inne owoce aby nie spleśniały?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      2 września 2014, 08:51

      zakręcone w słój i do spiżarni:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.