Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ręce pełne roboty...


Hello.

Robota pali mi się w rękach8)

*Dzisiaj butelkowanie soku z porzeczek i dżemu wraz z pasteryzacją

*Potem obieranie w ogrodzie malin

*Musiało też być ciasto malinowe, bo jakże by inaczej ;)

Przed pieczeniem

I zaraz po upieczeniu :p

*Miałam dzisiaj wystartować z myciem okien i praniem firan, ale niestety od popołudnia pada, więc przekładam to na jutro, byle pogoda dopisała, bo czwartek chcę poświęcić właśnie na to 8)

* Dieta- obecnie i tymczasowo borykam się z zastojem wagi. Bardzo dużo mam gimnastyki na co dzień, ale i tez bardzo dużo wrzucam do paszczy, suma summarum waga nie rośnie, ale i nie spada :x

  • Margarytka02

    Margarytka02

    29 czerwca 2014, 08:46

    Jak Ty dużo robisz tych przetworów - podziwiam Cię , jesteś naprawdę b. pracowita, nie każdy kto jest w domu a nie pracuje tak ma. Jesteś naprawdę osobą do naśladowania. Twoje ciasto z malinami wygląda apetycznie, czy mogłabyś napisać mi przepis na nie bo mnie nie wychodzą ciasta z owocami , a chciałam zrobić z rabarbarem i malinami. Nie wiem dlaczego ale ciasto mi nie wyrasta i jest zakalec. Pozdrowienia ! Jak będziesz miała chwilkę czasu to odpisz. Z góry dziękuję!!!

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      29 czerwca 2014, 11:39

      W misce zmiksować 4 całe jajka z 2 szklankami maki pszennej, 1 szklanką cukru, 1 kostka margaryny i dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia, wylać na blachę i wyłożyć dowolne sezonowe owoce, upiec na złoty kolor około 40min temp.180st. Na koniec posypac cukrem pudrem To ciasto nie może się nie udać.:)

  • samotnicaaa

    samotnicaaa

    28 czerwca 2014, 20:28

    Pycha:-). A mam pyt masz moze jakies przepisy wlasnie na ciasta bez kremow? Malinowe napewno wyprobuje.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 czerwca 2014, 21:53

      A jest ich sporo, z czasem i takie sie tu pojawią / przy okazji :-)

  • tluscioszkowaania

    tluscioszkowaania

    26 czerwca 2014, 20:46

    jak dobrze ze mieszkasz daleko, bo w przeciwnym razie bym wpadła i zjadła Ci to ciacho :) !

  • karolina112233

    karolina112233

    26 czerwca 2014, 20:40

    zycie nie powinno sie krecic wokol gotowania, sprztania i prania, to tylko dodatek do głównej części.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      26 czerwca 2014, 21:34

      Każdy ma swoje pasje, moje są takie, robię to co lubię:-)

  • karolina112233

    karolina112233

    26 czerwca 2014, 20:39

    Komentarz został usunięty

  • Rogalik89D

    Rogalik89D

    26 czerwca 2014, 19:11

    przepysznie u Ciebie !!!! Pozdrawiam!!

  • wmleczko81

    wmleczko81

    26 czerwca 2014, 18:57

    DZIĘKUJĘ KOCHANA ZA PRZEPIS NA PEWNO SKORZYSTAM ,POZDRAWIAM.

  • lukrecja1000

    lukrecja1000

    26 czerwca 2014, 18:00

    ..no i znowu nadziwic sie nie moge ile Ty masz talentow...?...jestes Mistrzynia ogniska domowego!!!zazdroszcze Twojemu mezowi ,ze w domu ma taki skarb;)

  • czarownica.to.ja

    czarownica.to.ja

    26 czerwca 2014, 17:44

    mmmm malinki, ja mam późną odmianę i jeszcze nie dojrzały :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      26 czerwca 2014, 21:35

      Ja mam i wczesną i późną:)

  • iwonaanna2014

    iwonaanna2014

    26 czerwca 2014, 15:50

    Ale rodzina ma z Toba dobrze - taka pracowita i zaradna z Ciebie dziewczyna . NIc tylko brać przykład :)

  • wmleczko81

    wmleczko81

    26 czerwca 2014, 14:09

    A JEŚLI MOGĘ ZAPYTAĆ JAK ROBISZ DZEM I SOKI ,JEŚLI MOGĘ TO PROSZĘ O PRZEPIS Z GÓRY DZIĘKUJĘ .

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      26 czerwca 2014, 16:58

      Na 3 kg oczyszczonych z szypułek porzeczek daję 2,5kg cukru i gotuję na wolnym ogniu 1h ciągle mieszając. Gorące nakładam do wyparzonych słoiczków zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie ma konieczności już pasteryzacji. Polecam też przed gotowaniem porzeczki zblendowac. A sok .....na duży sokownik gdzie wchodzi mi 5kg porzeczki przesypuję warstwami 3 kg cukru i gotuję na wolnym ogniu póki porzeczki oddają sok. Potem do butelek zlewam i pasteryzuje 15min

  • PuszystaMamuska

    PuszystaMamuska

    26 czerwca 2014, 14:01

    Ale masz soków... OMG - jak w hurtowni!

  • bateriojad

    bateriojad

    26 czerwca 2014, 13:51

    U Ciebie jak zwykle pięknie i smacznie.:))) kotek tez śliczny na tapecie.

  • MIPU91

    MIPU91

    26 czerwca 2014, 13:24

    my jeszcze czereśni nie zbieraliśmy, już jest sporo dojrzałych, ale jeszcze czekamy by bardziej czerwone były:], a agrest to my też stary mamy już wiele lat i też 2 krzaki :] ale gęste, wczoraj jak zbierałam to mimo koszuli i tak ręce mam zadrapane hehe:],, już się nie mogę doczekać jak wszystkie malinki dojrzeją wreszcie:]

  • MonikaGien

    MonikaGien

    26 czerwca 2014, 12:38

    Hej, a dżem z porzeczek robisz tylko z samym cukrem? w tym roku znowu bedę robiła bo mężuś wszyskie dżemiki zjadł, on uwielbia słodkie :-) pozdrawiam

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      26 czerwca 2014, 16:54

      tak tylko sam cukier, nie trzeba dodawać żelfixu bo porzeczki same w sobie mają dużo pektyn żelujących

  • mokasia

    mokasia

    26 czerwca 2014, 12:12

    Uwielbiam sok z czarnych porzeczek i galaretkę. Mam zamiar zrobić w tym roku jeszcze nalewkę - pierwszy raz w życiu. Pozdrawiam pracowita mróweczko :-)

  • Evcia1312

    Evcia1312

    26 czerwca 2014, 12:02

    jestes zuch dziewczyna

  • MartaSajdak

    MartaSajdak

    26 czerwca 2014, 11:49

    kiedy to wszystko ogarniasz :D pracusiu :) znowu inne profilowe?? ;) pozdrawiam!

  • dede65

    dede65

    26 czerwca 2014, 11:15

    nO jak zwykle chylę czoła przed roamiarem prac wykonanych prze Ciebie, może chociaz na sobotę się nastaw ,że odsapniesz bo w okolicach Krakowa ma być podobno 30 stopni ;)

  • winter_beats

    winter_beats

    26 czerwca 2014, 09:35

    aż żałuję, że u mnie wszystkie drzewa owocowe dawno pościnane :) jak byłam mała, to pamiętam zbieranie czereśni, wiśni, jabłek, gruszek, orzechów włoskich, a teraz już nic nie zostało :) ale przynajmniej sobie u Ciebie podpatrzę, jak to fajnie coś samemu wyhodować i przetworzyć :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.