Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Odkrywać czy tworzyć?


Tak filozoficznie dzisiaj. Sens życia. Czy rodzimy się jacyś i całe życie odkrywamy siebie, poznajemy, czy rodzimy się jak miękka nijaka glina, którą potem kształtujemy świadomie lub nieświadomie? W zasadzie jedno i drugie jest według mnie prawdziwe. Bo, jsk już kiedyś pisałam, czas to ściema. Byliśmy tym, czym będziemy. Świadomość to klucz, który pasuje z obu stron tych drzwi. 

U mnie to jest tak. Próbuję dotrzeć do wnętrza siebie. Odkrywam różne ciekawe rzeczy. Aż docieram do punktu, gdzie wszystko już się miesza i rzucam to w cholerę i zaczynam tworzyć. Dopasowywać się i kształtować tak, jak uważam za słuszne, a wyznacznikiem tego, w którym kierunku wypuszczać liście jest dyskomfort i sprzeciw, który się pojawia przy docieraniu do pewnych granic. Te granice są jawne lub ukryte i wynikają z wcześniejszych doświadczeń. Kiedy więc w tym tworzeniu docieram do ściany, zatrzymuję się i zaczynam tę ścianę badać. I tak naprzemiennie rozrastam się tworząc nowe światy i uczę się kształtów i sensu tego, co stworzyłam.

Ma to sens?

A tu stworzone przeze mnie ciacho marchewkowe, które upiekłam na imprezę w pracy: 

Naprawdę dobre wyszło. 😀

  • barbra1976

    barbra1976

    8 maja 2023, 08:26

    Przepiękny ten tekst napisałaś. Ja też myślę, że to i to. Przyszlam zobaczyć, czy tutaj jesteś, bo dawno mi się nic twojego nie wyświetliło. Życie wciągnęło?

  • hanka10

    hanka10

    18 marca 2023, 07:06

    Odkrywam :) zmiana to dla mnie odkrywanie rzeczy które już w mnie były, ale przedtem ich nie zauważalam.Albo zapomniałam ;)! Ciasto wymiata 👏

  • tara55

    tara55

    16 marca 2023, 23:23

    Ciasto super.!

  • Berchen

    Berchen

    16 marca 2023, 18:31

    O rany jakie sliczne ciasto, pieknie udekorowane😁

  • kasiaa.kasiaa

    kasiaa.kasiaa

    16 marca 2023, 17:35

    Ciacho wymiata 🥕🥕🥕

  • PACZEK100

    PACZEK100

    16 marca 2023, 17:34

    Zarąbiste ciasto chce przepis!

    • ggeisha

      ggeisha

      16 marca 2023, 17:58

      Przepis jest banalny: 2-3 marchewki (mogą być 4, zależy czy duże, czy małe), 3 jajka, szklanka oleju (ja daję topione masło), 2 szklanki cukru (ja daję mniej) - i to się miksuje w mikserze. Potem wlewam do miski, daję 3 szklanki przesianej mąki i 1 łyżkę proszku do pieczenia). I do piekarnika - na ok.180 stopni aż dp suchego patyczka. Jak wystygnie to polewam czekoladą stopioną. A na wierzch kandyzowana marchewka, ale z tym więcej problemu.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.