Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ostatni wolny dzień!


 Od jutra do roboty-koniec lenistwa.Wczoraj dietkowo było ok gimnastyki było chyba trochę za dużo bo jestem obolała.Dziś planuję powtórkę jak pogoda będzie łaskawa to ''pobiegam'' z kijkami.
Muszę odgruzować chałupe bo po rządach studentki trochę tu nie miło.

Podaje przepis na mało dietetyczną kapustę czerwoną''MODRO KAPUSTA"
1główka kapusty ok 3kg
cebula biała ok 1,5szt(duża)
boczek wędzony ok 30-40dkg
można dodać tarte kwaśne jabłko
przyprawy:sól,pieprz,ocet,cukier,wegeta
Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzątek(wody nie dużo-jak przygnieciemy kapustę to ma być ok0,5-1cm nad )Do wody dodajemy łyżkę soli-gotujemy odkrytą aż będzie lekko chrupiąca(aldente)Wtedy wlewamy ok 4-5łyżek octu i mieszamy,żeby zmieniła kolor i natychmiast odcedzamy.
wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę,żeby się sparzyła+jabłko i przesmażone kostki boczku teraz musimy doprawić wszystkimi przyprawami tak by miała smak słodko-kwaśny.wcześniejsze octowanie nie  wystarcza i dodajemy jeszcze raz przy dopawianiu.
podajemy na ciepło-nie gorąca.
  • basia1976

    basia1976

    4 lutego 2009, 20:33

    A ja znam Twoja miejscowosc!!!!wlasciwie miasto,hehe. siostra moja tam byla rodzona bo mieszkalismy za lasem. Ale nie o tym chcialam. dzieki za takie porownanie w moim pamietniku!!!! Powiem ci ,ze moje nazwisko jest prawie identyczne jak te ktore wymienilas. wiec- nazwisko zobowiazuje, nie???? Buziolki i powodzenia w pracy.

  • Lucynka1985

    Lucynka1985

    3 lutego 2009, 16:55

    Oj, znam ten ból-powrót do pracy :/ Ja jutro tylko na kilka godzinek od rana, ale od poniedziałku juz dzieciaki nie mają ferii więc będzie brutalny powrót do rzeczywistości i męczarnie z kilkoma nieukami :( Miłego wieczoru:)

  • wkmagda

    wkmagda

    3 lutego 2009, 16:55

    za przepis. Pysznie brzmi. Na pewno zrobię!

  • frodobeat

    frodobeat

    3 lutego 2009, 16:45

    Spróbuję na pewno, uwielbiam kapustę pod każdą postacią, buziaczki!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.