Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
amarantus i inne takie...


Jako, że testuje ostatnio mąki bezglutenowe, pora przyszła na amarantus.Taki zdrowy i w ogóle och i ach, a jak dla mnie paskudny w smaku. Chlebek wyszedł niesmaczny, z posmakiem ziemi. Z tego co wyczytałam w niektórych opiniach netowych, miał mieć posmak orzechów, no nie wiem. Średnio wyrósł, skórka za to super chrupiąca, ale ten smak...

W składzie mąka ryżowa, gryczana, ziemniaczana i z amarantusa, no i ziarenka obowiązkowo. Przepis przetestowany, ale na pewno go już nie powielę.

Humor poprawiły mi zakupki z Allegro, które dziś przyszły:)

Super pojemna kosmetyczka, z milionem przegródek i regulowaną szerokością, organizer do szuflady i wypatrzona w pamiętniku Iw, silikonowa podstawka po łyżkę. No same niezbędne rzeczy :)

 Waga dziś spadła o 400gram, po zjedzonych wczoraj poza bilansem, trzech czekoladowych cukierkach. I dodatkowej kromce chleba na kolacje, hmm.

Czyli nadal nie ma 69. Jest 70,4 kg. Działamy dalej. W planach... owsianka na drugie śniadanie i wątróbka na obiad. Potem się zobaczy ;)

  • ania2048

    ania2048

    18 lutego 2016, 10:43

    Chlebek wygląda pysznie, też miałam próbować, ale jak masz złe doświadczenia, to odpuszczę. A wagi to są wredne, zwłaszcza jak się chce pożegnać jakąś nielubianą cyfrę w wyniku. Powodzenia!

    • eszaa

      eszaa

      18 lutego 2016, 10:48

      do chlebka to trzeba dobrac odpowiednią mieszanke mąk,zeby był pod nasz gust i smak. Pracuje nad tym;) Na pewno mocno ogranicze ilośc amarantusa

  • BlackCashmere714

    BlackCashmere714

    17 lutego 2016, 19:42

    Chleb wygląda bardzo zachęcająco. Szkoda,że nie do końca smakował.

    • eszaa

      eszaa

      18 lutego 2016, 09:15

      następny będzie lepszy ;) proporcje zmienie i bedzie miodzio

  • paczektoffi

    paczektoffi

    17 lutego 2016, 19:35

    mi też nie smakuje amarantus, bleeeee.

    • eszaa

      eszaa

      18 lutego 2016, 09:12

      no ble,ale zdrowy to trzeba sie jakos przemóc i wkomponowac w diete

    • paczektoffi

      paczektoffi

      18 lutego 2016, 09:29

      ja dodawałam do owsianki + dużo owoców to smak mniej wyczuwalny :)

  • MonikaGien

    MonikaGien

    17 lutego 2016, 19:08

    Chleb wygląda super smacznie, no szkoda że smak Ci nie przypadł do gustu, organizery do szuflad mam już dawno, super sprawa i porządek jaki mam teraz ;-)

    • eszaa

      eszaa

      18 lutego 2016, 09:14

      cały czas jestem w fazie testów tych bezglutenowych chlebków,wreszcie trafie na idealny;)

  • snowflake_88

    snowflake_88

    17 lutego 2016, 11:33

    Chleby bezglutenowe są ogólnie problematyczne, ten posmak ziemi mógł też być od mąki gryczanej, w chlebie średnio smakuje, ale np. do naleśników jest super. Ja z tego przepisu piekłam chleb i był nawet nawet https://vitalia.pl/odzywianie/bezglutenowy-chleb-z-ziarnami

    • eszaa

      eszaa

      17 lutego 2016, 12:24

      nie, to nie maka gryczana, bo było jej tylko jakies 50g, na pół kilo ogólnie mąki.Zreszta robiłam gryczany i mi super smakował. Bede musiała dodawac po prostu mniej tej z amarantusa, tak dla zdrowia,nie dla smaku.Dzieki za link,przetestuje :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.