Jako, że testuje ostatnio mąki bezglutenowe, pora przyszła na amarantus.Taki zdrowy i w ogóle och i ach, a jak dla mnie paskudny w smaku. Chlebek wyszedł niesmaczny, z posmakiem ziemi. Z tego co wyczytałam w niektórych opiniach netowych, miał mieć posmak orzechów, no nie wiem. Średnio wyrósł, skórka za to super chrupiąca, ale ten smak...
W składzie mąka ryżowa, gryczana, ziemniaczana i z amarantusa, no i ziarenka obowiązkowo. Przepis przetestowany, ale na pewno go już nie powielę.
Humor poprawiły mi zakupki z Allegro, które dziś przyszły:)
Super pojemna kosmetyczka, z milionem przegródek i regulowaną szerokością, organizer do szuflady i wypatrzona w pamiętniku Iw, silikonowa podstawka po łyżkę. No same niezbędne rzeczy :)
Waga dziś spadła o 400gram, po zjedzonych wczoraj poza bilansem, trzech czekoladowych cukierkach. I dodatkowej kromce chleba na kolacje, hmm.
Czyli nadal nie ma 69. Jest 70,4 kg. Działamy dalej. W planach... owsianka na drugie śniadanie i wątróbka na obiad. Potem się zobaczy ;)
ania2048
18 lutego 2016, 10:43Chlebek wygląda pysznie, też miałam próbować, ale jak masz złe doświadczenia, to odpuszczę. A wagi to są wredne, zwłaszcza jak się chce pożegnać jakąś nielubianą cyfrę w wyniku. Powodzenia!
eszaa
18 lutego 2016, 10:48do chlebka to trzeba dobrac odpowiednią mieszanke mąk,zeby był pod nasz gust i smak. Pracuje nad tym;) Na pewno mocno ogranicze ilośc amarantusa
BlackCashmere714
17 lutego 2016, 19:42Chleb wygląda bardzo zachęcająco. Szkoda,że nie do końca smakował.
eszaa
18 lutego 2016, 09:15następny będzie lepszy ;) proporcje zmienie i bedzie miodzio
paczektoffi
17 lutego 2016, 19:35mi też nie smakuje amarantus, bleeeee.
eszaa
18 lutego 2016, 09:12no ble,ale zdrowy to trzeba sie jakos przemóc i wkomponowac w diete
paczektoffi
18 lutego 2016, 09:29ja dodawałam do owsianki + dużo owoców to smak mniej wyczuwalny :)
MonikaGien
17 lutego 2016, 19:08Chleb wygląda super smacznie, no szkoda że smak Ci nie przypadł do gustu, organizery do szuflad mam już dawno, super sprawa i porządek jaki mam teraz ;-)
eszaa
18 lutego 2016, 09:14cały czas jestem w fazie testów tych bezglutenowych chlebków,wreszcie trafie na idealny;)
snowflake_88
17 lutego 2016, 11:33Chleby bezglutenowe są ogólnie problematyczne, ten posmak ziemi mógł też być od mąki gryczanej, w chlebie średnio smakuje, ale np. do naleśników jest super. Ja z tego przepisu piekłam chleb i był nawet nawet https://vitalia.pl/odzywianie/bezglutenowy-chleb-z-ziarnami
eszaa
17 lutego 2016, 12:24nie, to nie maka gryczana, bo było jej tylko jakies 50g, na pół kilo ogólnie mąki.Zreszta robiłam gryczany i mi super smakował. Bede musiała dodawac po prostu mniej tej z amarantusa, tak dla zdrowia,nie dla smaku.Dzieki za link,przetestuje :)