Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zasady komponowania posiłków


Śniadanie

- około 300 kcal -400 kcal - powinno zawierać produkty zbożowe bogate w błonnik (np. ciemne pieczywo, płatki zbożowe lub owsiane), oraz produkty mleczne (jogurt, kefir, ser). Dodatkiem powinien być wybrany owoc.

Drugie śniadanie

- około 200 kcal - ciemne pieczywo i produkty białkowe, a do tego warzywa o niskiej zawartości skrobii (pomidor, ogórek, warzywa liściaste). Do picia woda lub świeże soki, unikamy napojów gazowanych.

Obiad

- około 400 kcal - produkty białkowe (np. ryby, chude mięso, drób bez panierki), oraz węglowodany w postaci np. ryżu, kaszy czy ziemniaków. Obowiązkowo dokładamy do tego pewną ilość warzyw, surowych albo gotowanych.

Podwieczorek

- około 200 kcal - możemy sobie nieco pofolgować i zjeść np. pełnoziarniste ciastko, trochę ciemnej czekolady, albo bakalie. Dzięki temu nie będziemy w czasie diety mieć wrażenia, że niczego nam nie wolno.

Kolacja

- około 200 kcal - przede wszystkim nie należy jej jeść później, niż 2 godziny przed snem. Powinna być lekkostrawna np. zrobiona na bazie chudego mięsa z warzywami. Dobrze sprawdzają się sałatki, przykładowo z kurczaka i warzyw.


Ja zazwyczaj jem w kolejności: I śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, obiadokolacja..., tak wiem, ze to źle.. ale takie godziny pracy...:( w weekend jest już zgodnie z planem:) niestety muszę jeszcze popracować nad kalorycznością, słodyczami i... piwkiem :p

  • dytka.a

    dytka.a

    3 sierpnia 2012, 21:05

    Przydatne to zasady. :)

  • Martynko

    Martynko

    2 sierpnia 2012, 10:23

    ooo! fajne te zasady, chyba je wykorzystam;D dzięki i powodzenia Ci życzę;D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.