Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ograniczenie ilości spożywanych kalorii


Ograniczenie ilości spożywanych kalorii

 

Ograniczenie ilości spożywanych kalorii jest ważnym elementem przy odchudzaniu. Często wystarczy dokonać małych korekt w naszym menu aby osiągnąć znaczące efekty w odchudzaniu. Poniżej znajduje się kilka praktycznych porad, które pomogą w łatwy i szybki sposób zmienić swoje zwyczaje żywieniowe. Pomogą one ograniczyć kalorie i łatwo się odchudzić.

 

Oleje i tłuszcze

Duża ilość oleju w potrawie jest znaczącym źródłem spożywanych kalorii. Dużo mniej kaloryczne są dania gotowane niż te smażone na tłuszczu. Jeśli jednak danie musi być smażone to można na przykład po zdjęciu kotletów z patelni zebrać nadmiar tłuszczu kładąc je na papierowych ręcznikach i wycierając. Tak samo można postąpić z racuchami, naleśnikami czy też innymi smażonymi na głębokim oleju produktami.

 

Tłuste produkty

Łatwym sposobem na ograniczenie spożywanych kalorii jest zastąpienie produktów ich odpowiednikami bez tłuszczu lub w wersji light. Dobrymi kandydatami, które można zamienić innymi mniej kalorycznymi produktami są mleko, śmietana czy też ser. Dla przykładu szklanka mleka 3.5% zawiera około 120 kalorii natomiast szklanka mleka 0.5% zawiera tylko 80 kalorii.

 

Jajka

Żółtko jaja kurzego (100g) zawiera około 340 kalorii. Jest więc bardzo kaloryczne. Warto jest się zastanowić czy możecie ograniczyć ilość żółtka jajka kurzego w swoim codziennym menu. Jeśli jest to możliwe to stosuj mniej kaloryczne zamienniki przy przygotowywaniu potraw lub zmniejsz ilość jajek np. przy pieczeniu ciasta.

 

Do smarowania na chleb

Stosuj dżemy i przetwory które nie zawierają dodatku cukru. Owoce mają w sobie już bardzo dużo cukrów i nie wymagają dosładzania. Do smarowania pieczywa zamiast masła, które jest wysokokaloryczne, lepiej jest stosować niskokaloryczne margaryny. W dodatku zawierają one mniej cholesterolu. Można także dosyć mało jeszcze popularne masło migdałowe.

 

Kalorie zawarte w płynach

Napoje zawierają dużo kalorii i są łatwe do spożycia. Przy piciu płynów można dostarczyć do organizmu dużo kalorii a jednocześnie nie będzie się miało uczucia sytości tak jak to jest przy spożywaniu stałych produktów spożywczych. Przykładem napojów, które są wysokokaloryczne są sok pomarańczowy i jabłkowy, napoje energetyczne, piwo czy też napije gazowane.

Najlepszą alternatywą dla soków jest spożywanie nieprzetworzonych świeżych owoców. W przypadku pozostałych napojów to warto jest poszukać odpowiedników w wersji „light”. Większość napojów gazowanych czy też napojów energetycznych jest produkowanych także w wersjach niskokalorycznych.

 

  1. Przy zabielaniu kawy najlepiej stosuj mleczko beztłuszczowe lub niskotłuszczowe.
  2. Spożywaj chude mięso, najlepiej z drobiu (np. kiełbasa drobiowa) czy też polędwica z wieprzowiny.
  3. Jedz świeże owoce i warzywa zamiast smażonych.
  4. Przy przygotowaniu dań z serem najlepiej jest stosować odtłuszczony serek.
  5. Dobrą opcją na śniadanie jest odtłuszczony jogurt ze świeżymy owocami.
  6. Płatki śniadaniowe do mleka powinny być z pełnego ziarna i najlepiej spożywać je z chudym beztłuszczowym mlekiem.
  7. Należy unikać spożywania śmietany oraz masła. Na przykład zamiast bitej śmietany do deseru czy naleśników lepiej jest dodać świeżych owoców lub syrop.
  8. Nie należy także przesadzać z jajkami. Jajecznica czy też omlet z 2 jajek to odpowiednia porcja.
  9. Do sałatek zamiast bogatego w tłuszcze majonezu można stosować dietetyczny jogurt.
  10. Do przygotowania kanapek najlepiej jest stosować chleb pełnoziarnisty ze świeżymi warzywami, sałatą, papryką, pomidorem czy też czerwoną cebulą.
  11. Zamiast zajadać się chipsami to lepiej jest na przekąskę zjeść świeże owoce.
  12. Dobrą alternatywą dla ciastek czy też cukierków jest niskotłuszczowy owocowy jogurt.
  13. Należy się też wystrzegać frytek gdyż zawierają one duże ilości tłuszczu wynikające ze sposobu ich przyrządzania na tłustym oleju.
  14. Bardzo zdrową rybą jest łosoś ze względu na zawarte w ich mięsie kwas omega-3.
  15. Należy się wystrzegać dań opartych na serze, takich jak na przykład zapiekanki.
  16. Dużo zdrowsze są dania przygotowane w piekarniku od tych smażonych na patelni.
  17. Zamiast mąki pszennej lepszą opcja jest mąka kukurydziana.
  18. Po obiedzie zamiast ciasta czy lodów lepiej na deser zjeść świeże owoce.
  • Enigmatusia

    Enigmatusia

    12 lipca 2011, 12:54

    nie potrafię przestrzegać żadnej diety (w domu tak ale często wychodzimy w gości i już nie mam takiej możliwości) zatem jedynym sposobem na mnie jest chyba zmniejszenie wielkości posiłków a co za tym idzie kalorii

  • hutshi

    hutshi

    12 lipca 2011, 12:30

    kalorie jak kalorie ja schudłam szybciej na diecie atkinsa zawsze co tydzień było 2 kg mniej wiadomo na diecie atkinsa je się nawet wiecej niż 2000 kcal a teraz gdy jem te 1200 kcal to po tygodniu waga stoi ;/

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.