Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pomelo


 ...no wlasnie.POMELO.Moj znajomy powiedzial- sproboj swietny owoc-ach mysle sobie- eee co tam jakies pomelo...;)No ale skusilam sie.W smaku podobny lekko do grejpfruta- ale mniej "cierpki".Poczytalam sobie na necie o tym i stwierdzilam - kurcze KOPALNIA DROWIA.Sprobujcie moze przypadnie Wam do gustu;)

Do poczytania o pomelo- tutaj:
http://www.smaczny.pl/artykul,pomelo_cenne_dla_zdrowia_i_urody.


A moze znacie jakies przepisy na pomelo- jakos fanie przyrzadzone...
Zdrowotne walory pomelo: wzmacnia odporność naszego organizmu; jest pomocne w zwalczaniu gorączki i bólu gardła; pomaga w procesie trawienia; redukuje tempo odkładania się lipidów w tętnicach i hamuje rozwój miażdżycy (dzięki pektynom); pomaga utrzymać elastyczność tętnic; wspomaga terapię cukrzycy i chorób serca; ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia (dzięki enzymom); jest przydatne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu w organizmie; opóźnia procesy starzenia, ze względu na bogactwo substancji przeciwutleniających; pomaga w oczyszczaniu czerwonych krwinek; jest skuteczne w walce ze zmęczeniem i bezsennością; ma właściwości pobudzające i antydepresyjne; stymuluje usuwanie substancji toksycznych z organizmu. Zalecany jest: osobom, którym dokucza refluks i zgaga, gdyż ich sok po strawieniu wykazuje właściwości zasadowe; kobietom, cierpiącym na raka piersi, zwłaszcza mięsista skórka pomelo, która bogata jest w substancje (głównie bioflawonoidy), które mają działanie przeciwutleniające (hamuje rozwój komórek nowotworowych); osobom, które się odchudzają, gdyż sok pomelo obniża ilość cukru dostarczanego do krwi po posiłku.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,pomelo_cenne_dla_zdrowia_i_urody
Copyright © Smaczny.pl
Zdrowotne walory pomelo: wzmacnia odporność naszego organizmu; jest pomocne w zwalczaniu gorączki i bólu gardła; pomaga w procesie trawienia; redukuje tempo odkładania się lipidów w tętnicach i hamuje rozwój miażdżycy (dzięki pektynom); pomaga utrzymać elastyczność tętnic; wspomaga terapię cukrzycy i chorób serca; ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia (dzięki enzymom); jest przydatne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu w organizmie; opóźnia procesy starzenia, ze względu na bogactwo substancji przeciwutleniających; pomaga w oczyszczaniu czerwonych krwinek; jest skuteczne w walce ze zmęczeniem i bezsennością; ma właściwości pobudzające i antydepresyjne; stymuluje usuwanie substancji toksycznych z organizmu. Zalecany jest: osobom, którym dokucza refluks i zgaga, gdyż ich sok po strawieniu wykazuje właściwości zasadowe; kobietom, cierpiącym na raka piersi, zwłaszcza mięsista skórka pomelo, która bogata jest w substancje (głównie bioflawonoidy), które mają działanie przeciwutleniające (hamuje rozwój komórek nowotworowych); osobom, które się odchudzają, gdyż sok pomelo obniża ilość cukru dostarczanego do krwi po posiłku.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,pomelo_cenne_dla_zdrowia_i_urody
Copyright © Smaczny.pl
  • Elcia198111

    Elcia198111

    7 stycznia 2013, 23:31

    MOWIA.....ZE TAKIE POMODORY K I E D Y S ISTANIALY........ALE TO CHYBA NIESTETY JUZ TYLKO LEGENDA....

  • kiryaa

    kiryaa

    7 stycznia 2013, 22:47

    Pomelo znam, jak natknę się na przepis podeślę :) Niestety zaś odnośnei utraty wartości odżywczych pokarmów pochodzących z natury już słyszałam kilka lat temu. Najgorzej jak człowiek zaczyna wpychać swoje łąpska w naturę, przeistaczać się , bawić sie genetyką. Pamietam z dzieciństwa jak mój Tata hodował w szklarni pomidory. One zupełnie inaczej smakowały. I choćby sprzedawca zarzekał sie na jakością swoich pomidorów u nikogo takich jeszcze nie jadłam. I nie chodzi o gatunek. Pomidory mojego Taty miał wspaniały wyrazisty smak, aromat i zapach z powodu silnego zapachu lisci krzewu pomidora, którym przechodził sam owoc. Taki pomidor smakował troche aromatem tych liści. Niezapomniane uczucie. A teraz to nawet nasiona już są zmodyfikowane....

  • Elcia198111

    Elcia198111

    7 stycznia 2013, 19:27

    ....o to lece na Twoj Blog Tysia....moze dowiem sie czegos ciekawego....;)

  • Tysiia

    Tysiia

    7 stycznia 2013, 19:26

    kochaniutka u mnie w domu ostatnio pomelo gości bardzo czesto, przyrządzam z niego fajne sałatki:)))

  • Elcia198111

    Elcia198111

    7 stycznia 2013, 19:26

    Lurka - powiem Ci ze nie koniecznie....Niedalej jak wczoraj- ogladalam program na discovery.Robili tam rozne badania nad warzywami i owocami.Okazuje sie- ze ten sam pomidor- ktory sto lat temu mial sto procent odzywczosci w stu procentach byl bogaty w witaminki , i mineraly- o tyle juz ten sam pomidor- w obecnych czasach ma tylko 14 procent swoich wlasciwosci"w sobie".Dziewnie to ujelam ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi....Kurcze szkoda...Ale mimo wszystko lepiej wybrac owoc czy warzywo- od mcdonalda ...zawsze to "mniejsze zlo"....No ale pomelo- super sprawa;)

  • Okruszek83

    Okruszek83

    7 stycznia 2013, 18:00

    Uwielbiam :)

  • Laurka93

    Laurka93

    7 stycznia 2013, 17:35

    Tak naprawdę to każdy owoc i warzywo to kopalnia zdrowia dlatego warto lubić je jeść:)

  • anpani

    anpani

    7 stycznia 2013, 17:32

    Dzisiaj kupię!:) Ten przepis wygląda dobrze :http://zwegowani.pl/salatka-owocowa-z-pomelo-awokado-i-jablkiem/

  • marii1955

    marii1955

    7 stycznia 2013, 17:29

    Bardzo Ci dziękuję za ciekawe podpowiedzi i za troskę oczywiście . Znam Pomelo - bardzo ten owoc lubię . Właśnie będę go teraz "wcinała" . Przy diecie z Vitalii właśnie się z nim zapoznałam . Przepisów na niego nie znam jako tako ale myślę, że do jakiejś owocowej sałatki by się nadał ( tylko bez tych skórek ) . Serdecznie pozdrawiam "szczypioreczko" :)))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.