Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Glosno mysle- planowanie posilkow


Uwaga, glosno mysle.

Musze sobie (to znaczy nie muszem ale chcem) przygotowac sobie jadlospis na przyszly tydzien. Pomijam kwestie diety (of korsss), ale tez lubie miec rozplanowane co jem, bo latwiej mi sie robi zakupy i nie wyrzucam tyle zarcia. 

What? : 2 posilki dziennie, Low carb high fat - jak najwiecej warzyw, smacznie

How?:

1. Planuje 3 obiady: 1-szy od poniedzialku do srody, 2-gi czw-pt, 3-ci na weekend taki na luzno, bo czesto jem na miescie. W tym tyg bedzie wtorek- sroda, bo poniedzialek to bank holiday :)

2. Planuje warzywa do obiadu tj. salatke, surowke, bo warzywa jesc trza

3. Planuje kolacje. Z tym jest zwykle problem, bo czesto jem jednak to co mi sie zachce, wiec kolacja jest czesto pod smak, ale i pod makro. Musze wiec rpzewidziec na co bede miala ochote i przerobic na cos zdrowego i dobic co mi bedzie brakowac w makro. Ale dobrze miec wstepny plan.

4. Na sniadanie zawsze kawa kuloodporna z olejem koko

5. Ewentualne snaki, co by nie podzerac byle go***a

To do dziela:

Wtorek- Sroda

Obiad: How about: Zapiekanka ziemniaczana, tyle ze zamiast ziemniakow brukiew? Myslicie, ze bedzie dobre? Frytki z brukwi mi bardzo smakuja, wiec powinno byc ok. Do tego serrr (mam w domu duzo, bo luby naniosl z pracy). Albo nie, zmieniam zdanie: Kalafior zapiekany z serem i smietana. Do tego bedzie musial byc snak, bo u mnie jak obiad bez bialka to zaraz glodna

Salatka snack: caprese- pomidorsy z mozarella, bazylia i oliwa z oliwek i bedzie cacy. Bialko podbije na kolacje

Kolacyja: Bekon, jajecznica i fasolka- takie english breakfast. jak mowilam, zalezy od makro, a juz wiem, ze bialko bede miala nisko po obiedzie.

Co wy na to?

Czwartek- Piatek

Obiad: chorizo w czerwonym winie. Moje ukochane tapas, a widzialam przepis, ze sie prosto robi, wiec czemu nie? (Wino dopije wieczorem hahaha)

Salatka: Pomidory ze smietana, albo surowka z pora. Dawno nie jadlam pomidorow ze smietana, wiec chyba na to optuje :) A do chorizo musi byc cos ze smietana, bo chorizo jest slone, a wlasnie smietana ladnie to lagodzi. Tak bedzie :)

Kolacja: fiu, fiu. Moze awkoado z jajkiem? A moze pizza na wrapie? Zobacze jak mi wyjdzie makro, bo musze podbic tez wegle, bo nie chce wejsc w keto przed urlopem. Tylko przygotowac organizm na pizze i paste ;D;D Pizza na wrapie z baza z pesto i co dusza zapragnie na gore

Weekend:

Obiad: Noi tu w sumie zalezy co bedziemy robic, jak bede w domu to mam zamrozonego steka, wiec bedzie stek. moze sie zdarzyc, ze gdzies pojedziemy moze byc kielbaska z grilla, albo cos z restauracji. Pewnie gdzies wyjdziemy bo weekend po wyplacie- szalenstwo ;D

Kolacja: W weekndy czesto jem obiado-kolacje, wiec sie okaze ;P

tak zaplanowalam, ze polowy niewiem haha.

Podsumowanie:

Nadal wydaje mi sie malo warzyw, co byscie dodaly???

wszystko wpisuje na biezaco do myfitnesspal, zeby sledzic kalorie i makro.

Obecnie kalorie 1900-2000, makro nie mam ustawionego, ale tak licze wegle do 100g, bialko tez nie wiecej niz 100g, i duuuzo tluszczuuuuu

Czuje niedosyt: nie lubie za bardzo tlustego miesa, za malo warzyw. Ktos cos pomoze??????

  • martiniss!

    martiniss!

    25 maja 2018, 13:34

    Niezły plan. Działaj, ten tydzień będzie eksperymentalny ;) później już będziesz wiedziała czego domaga się Twój organizm (mięso, albo tłuszcze, albo warzywa ;)

    • Domdom89

      Domdom89

      25 maja 2018, 14:06

      Wiesz co ja jem tak juz dluzszy czas, i wlasnie czuje ze ptorzebuje wecej warzyw ;/ zdrowiej by bylo jesc jakies tluste miesa, ale ja ich poprostu nie lubie ;/

    • martiniss!

      martiniss!

      25 maja 2018, 14:26

      A co myślisz o steku wołowym? Albo gulaszu z wołowiny. Ja uwielbiam :) z pomidorami i groszkiem zielonym. Om om om ;) nie jem często, bo trawie to tydzień :( ale uwielbiam. Gdybym miała umieścić to danie na skali ulubionych to by zajęło drugie miejsce :) zaraz po zwykłym polskim obiedzie: ziemniaki, sałata ze śmietaną/jogurtem i schabowy z indyka ;) A warzywa. Po prostu wrzucaj je gdzie się da. ;)

    • Domdom89

      Domdom89

      25 maja 2018, 14:59

      Jasne, steki czasem lubie, ale takie krwiste prosto z patelni, a takie odgrzewane w pracy to juz niestety nie to samo. Dlatego jadam je tylko w weekendy ;DDDDD Ja tez uwielbiam taki polski obiad schabowy mmm albo mlode ziemniaczki ehhhh

  • kamci.a

    kamci.a

    24 maja 2018, 22:29

    Zamiast pizzy na wrapie co powiesz na cieście francuskim (sama dbam o małą ilość węgli). Dla mnie smak i tak bomba, bo ser, bo pomidory ect. Hmmm co do warzyw, może jak robisz grilla, sałatkę w stół, no zjeść trzeba. Widzę że masz podobny gust kulinarny, więc sałatka np z dodatkiem winogrona i słonecznika. Kolejna sprawa, moja ulubiona: sałata pomarańcz, łosoś wędzony, czerwona cebulka, kapary plus oliwa.

    • Domdom89

      Domdom89

      25 maja 2018, 12:53

      Ciasto francuskie ma mniej wegli niz wrap? Dobrze widze? ;P Jak to mozliwe? ;P Co do salatki wyglada ciekawie, ale dla mnie salatka z miesem lub z owocami nie przejdzie ;P Ser za to takkk ;D;D

    • kamci.a

      kamci.a

      25 maja 2018, 18:44

      Ogólnie ciasto francuskie jest zrobione w klasyku z samego tłuszczu. Te polskie są niestety z węglami, więc jak poszukasz dobrej jakości proporcja węgli do tłuszczu się zmieni. A co mi jeszcze przyszło na myśl: brokół polany sosem (chrzanowym, czosnkowym, koperkowym) z smażonym słonecznikiem na wierzchu !

    • Domdom89

      Domdom89

      29 maja 2018, 12:18

      Oki dzieki poszukam, o nieee brokul i brukselka to jedyne warzywa, ktorych nie znosze ;D;D ale pomysl na sos dobry ;P

  • Anika2101

    Anika2101

    24 maja 2018, 18:42

    Ja jem dwa posiłki śniadania te same jajka becon avocado i kawa kuloodporna. Kolacja mięso ryby plus warzywa czasem wpadnie lunch to piję kawę lub smoothie warzywo owocowe. Przestałam liczyć makro x

    • Domdom89

      Domdom89

      25 maja 2018, 12:51

      Tez wlasnie myslalam, zeby w;aczyc sobie smoothie, dobrze tam przemycic warzywka,

  • Maratha

    Maratha

    24 maja 2018, 17:08

    brukiew w zapiekance - bleh, a frytki tez lubie. Jeszcze zalezy jaka zapiekanke robisz czy takie typu cottage pie, czy takie w plasterki typu dauphinoise ale generalnie, nie podchodzi mi brukiew w zapiekankach wiec sie mozesz rozczarowac... Kalafior lepsza opcja, rozpusc troche masla z serem i smietana, jak musisz podbic tluszcze. Ewentualnie zrob sobie cauli cheese ale z miesem, zaraz Ci poszukam przepisu bo gdzies wynalazlam z pulled pork. Pycha. Do kolacji do engish breakfast dorzuc pomidory, albo z puszki albo tak jak ja robie - koktajlowe podsmazane na masle, masz i wiecej warzyw i ekstra tluszcz. Generalnie to fajne menu. Podziel sie przepisem na to chorizo bo mam 2 peta :D

    • Maratha

      Maratha

      24 maja 2018, 17:09

      https://lowcarbyum.com/keto-mac-and-cheese/

    • Domdom89

      Domdom89

      24 maja 2018, 17:21

      Chodzi mi o taka zapiekanka z kawalkami ziemniakow (brukwi) nie cottage pie. Swoja droga robilam kiedys shepperds pie z kalafiora i rewelacja ;D A przepis na chorizo tu https://www.finecooking.com/recipe/sauteed-chorizo-with-red-wine. Co do kalafiora moja mama mi dawala wlasnie dobry prosty przepis i jest pycha- az mi sie zachcialo teraz :)

    • Maratha

      Maratha

      24 maja 2018, 19:50

      taka w sumie moze byc niezla, jak sie fajnie doprawi :) i dzieki

  • snowflake_88

    snowflake_88

    24 maja 2018, 16:59

    Moim ulubionym sposobem na przemycenie dużej ilości warzyw jest curry, na śmietance albo na mleczku kokosowym. Curry przyjmie chyba wszystko :) No może oprócz ogórka. Można dodać kurasa albo jakieś strączki. A co do warzywnych dodatków do obiadów to oprócz surówek, sałatek, warzyw gotowanych albo na parze fajny jest ''makaron'' warzywny. Ja robię przeważnie z cukinii i marchewki, obieraczka w ruch i na patelnię z odrobiną masła klarowanego i czosnku. Pyszotka :D

    • Domdom89

      Domdom89

      24 maja 2018, 17:17

      Mi ten z cukinii jakos nie smakuje, ale mzoe dam mu druga szanse ;P

  • aniloratka

    aniloratka

    24 maja 2018, 16:55

    jak dla mnie wyglada, ze duzo warzyw.. ja tyle nie jem ;D u mnie bialko, tluszcz i lisc salaty albo kiszona kapusta, ktora jem na kilogramy XD

    • Domdom89

      Domdom89

      24 maja 2018, 16:59

      o wlasnie zapomnialam o kiszonkach ;D Widzisz hahaha

    • aniloratka

      aniloratka

      24 maja 2018, 17:20

      ostatnio tez u mnie azjatycki market otwarli i dla urozmaicenia kupuje kimchie ;D

    • Domdom89

      Domdom89

      24 maja 2018, 17:22

      a co to to?

    • aniloratka

      aniloratka

      24 maja 2018, 17:26

      w sumie jak nasza kiszona kapusta tylko ostre - https://en.wikipedia.org/wiki/Kimchi

  • patkak

    patkak

    24 maja 2018, 16:48

    Do zapiekanki dałabym mieszankę warzyw np brokuł, papryka, cukinia i co tam jeszcze masz w lodówce. A znasz jajko smazobe z sosem pomidorowym, może być z dodatkiem mięsa mielonego.

    • Domdom89

      Domdom89

      24 maja 2018, 17:01

      O wlasnie dzieki za pomysl, takie warzywa na patelnie , a tez wiecej innych warzyw zamiast samego kalafiora. Co do tego jakos nie umiem sie rpzekonac do jajka z takim dodatkiem, ale moze sie kiedys rpzekonam ;D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.