Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Relacja z produkcji masła orzechowego!


Witajcie :)

Mam chwilkę czasu także wreszcie dzielę się z Wami wrażeniami produkcji masła orzechowego. Bałam się strasznie, że mój blender nie da rady, ale ku ogromnemu zaskoczeniu spisał się na medal. W skrócie kupiłam 0,5kg orzechów ziemnych prażonych na wagę w LIDLU. Obrałam je ze skorupek i delikatnie podpiekłam na suchej patelni. Wrzuciłam do blendera i kilka minut się kruszyły. Wyjęłam kilka łyżek bo chciałam wersję crunchy :D Miksowałam aż do efektu jaki chciałam osiągnąć z małymi przerwami około 10 minut. Na koniec pół łyżeczki soli oraz płaska łyżeczka cukru pudru lub jak kto woli i wsypać odłożone orzeszki i tadam fotorelację czas zacząć !!!! :)


ZACHĘCAM WSZYSTKICH DO ZABAWY, BO SMAK ZNAKOMITY (MÓWI WIELBICIELKA TYGODNIA AMERYKAŃSKIEGO W LIDLU :D)

  • blekitnykocyk

    blekitnykocyk

    31 października 2014, 20:03

    Namówiłaś mnie! Spróbuje zrobić. ;p

    • dola123

      dola123

      31 października 2014, 20:52

      U mnie niedługo druga partia. Cieszę się, że przekonałam :))

  • cococream

    cococream

    30 października 2014, 18:31

    smakowicie wyglada i przede wszystkim zdrowsze od tych wszytskich nutelli i innych kremów:D

  • placekczekoladowy

    placekczekoladowy

    30 października 2014, 16:19

    pierwszy raz jak sprobowalam masla orzechowego stwierdzilam, ze mi nie smakuje. za drugim razem sie polubilismy:) maslo ma specyficzny smak ale jest dobre:)

    • dola123

      dola123

      30 października 2014, 17:09

      zgadzam się w 100% :))

  • corall

    corall

    30 października 2014, 16:10

    ja dopiero Jakis tydzien temu dowiedziałam się, że można robić samemu masło orzechowe :) też chyba musze je zrobić :)

  • kala1212

    kala1212

    30 października 2014, 14:42

    Apetyczny wpis :)

  • Niebieska56401

    Niebieska56401

    30 października 2014, 14:21

    Ja raz robilam tylko moj blender nie podolala tak jak Twoj;p mial sporo kawalkow orzechow,ale byl smaczny ja zamiast cukru pudru dalam miod:) ale chybe zrobie za jakis czas, smak ma genialny;p ja dodawalam do owsianki i do nalesnikow:)

    • dola123

      dola123

      30 października 2014, 14:23

      no ja niestety albo i stety na miód jestem uczulona, więc wybrałam taką wersję ;))

  • katinka75

    katinka75

    30 października 2014, 13:40

    super! mega zdrowo, ale też mega kalorycznie ;P Ja mam taki blender ręczny, to znaczy sama końcówka bez pojemnika, ciekawe czy dałby radę

    • dola123

      dola123

      30 października 2014, 13:49

      Kilka razy w tygodni, czy to łyżeczka do owsianki, czy na chleb nie zaszkodzi. Są to kaloryczne, ale bardzo zdrowe, dobrze przyswajalne i potrzebne tłuszcze ;)))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.