Witajcie :)
Mam chwilkę czasu także wreszcie dzielę się z Wami wrażeniami produkcji masła orzechowego. Bałam się strasznie, że mój blender nie da rady, ale ku ogromnemu zaskoczeniu spisał się na medal. W skrócie kupiłam 0,5kg orzechów ziemnych prażonych na wagę w LIDLU. Obrałam je ze skorupek i delikatnie podpiekłam na suchej patelni. Wrzuciłam do blendera i kilka minut się kruszyły. Wyjęłam kilka łyżek bo chciałam wersję crunchy :D Miksowałam aż do efektu jaki chciałam osiągnąć z małymi przerwami około 10 minut. Na koniec pół łyżeczki soli oraz płaska łyżeczka cukru pudru lub jak kto woli i wsypać odłożone orzeszki i tadam fotorelację czas zacząć !!!! :)
ZACHĘCAM WSZYSTKICH DO ZABAWY, BO SMAK ZNAKOMITY (MÓWI WIELBICIELKA TYGODNIA AMERYKAŃSKIEGO W LIDLU :D)
blekitnykocyk
31 października 2014, 20:03Namówiłaś mnie! Spróbuje zrobić. ;p
dola123
31 października 2014, 20:52U mnie niedługo druga partia. Cieszę się, że przekonałam :))
cococream
30 października 2014, 18:31smakowicie wyglada i przede wszystkim zdrowsze od tych wszytskich nutelli i innych kremów:D
placekczekoladowy
30 października 2014, 16:19pierwszy raz jak sprobowalam masla orzechowego stwierdzilam, ze mi nie smakuje. za drugim razem sie polubilismy:) maslo ma specyficzny smak ale jest dobre:)
dola123
30 października 2014, 17:09zgadzam się w 100% :))
corall
30 października 2014, 16:10ja dopiero Jakis tydzien temu dowiedziałam się, że można robić samemu masło orzechowe :) też chyba musze je zrobić :)
kala1212
30 października 2014, 14:42Apetyczny wpis :)
Niebieska56401
30 października 2014, 14:21Ja raz robilam tylko moj blender nie podolala tak jak Twoj;p mial sporo kawalkow orzechow,ale byl smaczny ja zamiast cukru pudru dalam miod:) ale chybe zrobie za jakis czas, smak ma genialny;p ja dodawalam do owsianki i do nalesnikow:)
dola123
30 października 2014, 14:23no ja niestety albo i stety na miód jestem uczulona, więc wybrałam taką wersję ;))
katinka75
30 października 2014, 13:40super! mega zdrowo, ale też mega kalorycznie ;P Ja mam taki blender ręczny, to znaczy sama końcówka bez pojemnika, ciekawe czy dałby radę
dola123
30 października 2014, 13:49Kilka razy w tygodni, czy to łyżeczka do owsianki, czy na chleb nie zaszkodzi. Są to kaloryczne, ale bardzo zdrowe, dobrze przyswajalne i potrzebne tłuszcze ;)))