A oto, co zamierzam dziś zjeść (śniadanie już wsunęłam):
śniadanie: jajecznica z dwóch jajek na kropli oliwy z oliwek + kawa rozpuszczalna z mlekiem 0,5%
2 śniadanie: deserek jogurtowo-kawowy (zrobiłam wczoraj :D, niżej zamieszczę przepis),
obiad: pierś z kurczaka
podwieczorek: kilka paluszków krabowych, ok. 6-8
kolacja: koktajl -> kostka chudego twarogu, szklanka mleka 0,5 %, jogurt naturalny 0%, ok. 2 łyżeczki budyniu waniliowego lub aromatu, słodzik wedle uznania -> to wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę :) wychodzi sporo więc można z połowy robić, zapycha na długo ;p
A to przepis na deserek jogurtowo-kawowy:
Składniki:
500 g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ewentualnie kakao)
3 łyżeczki żelatyny
5 tabletek słodzika
kakao (3-4 łyżki)
Wykonanie:
Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku, dodać 1 tabletkę słodzika, ostudzić. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić na chwilę, aż spęcznieje. Następnie zalać do 1/2 szklanki wrzątku, dodać resztę słodzika, wymieszać dokładnie i zostawić do ostygnięcia (uważać, żeby nie zastygła za bardzo). Kiedy żelatyna jest już lekko ścięta jogurt lekko ubić robotem i dodać połowę żelatyny, znowu chwilę wymieszać robotem. Jogurt rozlać do 2 misek i do jednej dodać kawę, wymieszaną z resztą żelatny, wymieszać robotem.
Jogurt kawowy rozlać do szklanek i wstawić do lodówki (lub zamrażalnika na krócej). Kiedy stężeje zalać go jogurtem z samą żelatyną. Ja posypałam biały jogurt naturalnym kakao. Kiedy zastygnie ponownie wlać resztkę jogurtu kawowego i znowu odstawić do zastygnięcia. Całość posypać kakao i podawać.