Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dzień 11,12 i 13


Pora na podsumowanie drugiego tygodnia. Udało się zgubić okrągły 1 kg. O 0,3 kg więcej niż sobie zakładałam:)Wiem, że na początku waga zawsze spada najszybciej, ale i tak się cieszę:)Kiedy widzę efekty na wadze,to chce mi się dalej starać.

Ten weekend spędziłam u naszych zachodnich sąsiadów, a konkretniej mówiąc- u swojej połówki. Trochę bałam się tego weekendu, bo wiadomo, że w takie weekendy dogadzamy sobie żywieniowo, ale obyło się bez większych wpadek. Na sumieniu mam jedynie lody z orzechami makadamia i karmelem. Nie żałuję jednak szczerze, bo były pyszne;)

Jestem już  w domu i wcinam zupę-krem z pora. Cały czas myślałam o niej w trakcie podróży i musiałam ja sobie upichcić. Na szczęście robi się ja w pół godziny, a potem można się delektować:)

Kupiłam bataty. Nigdy ich nie próbowałam, nie mam pojęcia jak smakują, ale skoro mówi się,  że to takie ,,słodkie ziemniaki", to wyobrażam sobie, że to coś pomiędzy ziemniakiem ,a marchewką. Muszę poszukać w necie pomysłu na obróbkę cieplną tego ,,cuda"...Lubię próbować nowych rzeczy, poznawać nowe smaki, więc trzeba spróbować.

  • angelisia69

    angelisia69

    18 stycznia 2016, 06:25

    gratuluje spadku,oby w miare regularnie tak spadaly bez zastojow.Jejku takie lody??nawet nie widzialam ale wiem zebym pokochala ten smak.Bataty sa pycha,ja lubie grillowane,kroje posypuje slodka papryka i grilluje/pieke

  • aniab2205

    aniab2205

    17 stycznia 2016, 21:43

    Są słodkie, faktycznie przypominają marchewkę. Tu masz ciekawy przepis: http://szybkaprzemiana.pl/kurczak-balsamico-z-pieczonymi-patatami/

  • Cailina

    Cailina

    17 stycznia 2016, 21:35

    Ja robie puree z batatow a jak mi zostalo to buleczki zrobilam, u nassabardzo popularne.

    • BlackCashmere714

      BlackCashmere714

      17 stycznia 2016, 21:39

      Pewnie i u mnie na purre sie skończy;)

  • iw-nowa

    iw-nowa

    17 stycznia 2016, 21:06

    Gratuluję udanego etapu zakończonego sukcesem :). Od czasu do czasu myślę, że każdy może sobie pozwolić na jakieś pyszności. Szczególnie, jeśli to wyskok a nie reguła. Bataty - ja ostatnio natarłam je przyprawami i upiekłam jako frytki w piekarniku. Szybko się pieką i są miękkie, trzeba jeść na gorąco, bo potem miękną :)

    • BlackCashmere714

      BlackCashmere714

      17 stycznia 2016, 21:13

      Dziękuję:)Zamierzam starać się dalej:)Mam awarię piekarnika, muszę znaleźć jakąś recepturę bez jego użycia. Narobiłaś mi smaku tymi batatowymi ,,frytkami" :)

    • iw-nowa

      iw-nowa

      17 stycznia 2016, 21:19

      Robiłam je w święta, możesz poszukać wpisu, są zdjęcia. Moja córka radziła nasmarować je zamiast olejem - białkiem, będzie bardziej dietetycznie :)! Smacznego! Aha, na pikantnie!

    • iw-nowa

      iw-nowa

      17 stycznia 2016, 21:19

      Komentarz został usunięty

  • aniab2205

    aniab2205

    17 stycznia 2016, 21:02

    Bataty gotują się szybciej niż ziemniaki, więc trzeba uważać, by nie zrobiła się ciapa. Przepisów jest całe mnóstwo.

    • BlackCashmere714

      BlackCashmere714

      17 stycznia 2016, 21:05

      Dziękuję za poradę:)A jak przygotowane smakują Tobie?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.