Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Orzechowa kora


proszę bardzo, na kolejne życzenie...kolejny przepis...jutro sobota, dzień kota, może komuś będzie się chciało bawić w ciacho na niedzielę :P 

ciasto:
8 białek                                                                                                      3/4 szklanki  cukru                                      4 żółtka
200g orzechów mielonych włoskich lub laskowych
100g wiórków kokosowych
100g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia

Podane powyżej składniki podzieliłam na pół i zrobiłam z nich dwa placki, każdy upiekłam osobno. Jeśli macie piekarnik o szerokości 60 cm – możecie oba placki piec jednocześnie w dwóch blaszkach, u mnie niestety się nie mieszczą w wąskim piekarniku. Przy pojedynczym pieczeniu placków, proszę nie robić ciasta z całości. Jest to ciasto a la beza, jeśli będzie czekało na upieczenie 30 min , oklapnie.

Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 30 minut.

krem:
sok z 1 puszki brzoskwiń
400 g  masła 
5 łyżek cukru
2 duże budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
4 żółtka

Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i 1 szklanką mleka. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania, po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń.

do przełożenia:

2 paczki delicji morelowych, brzoskwiniowych ew. pomarańczowych
1/4 szklanki mocnego naparu kawy naturalnej ( jeśli ktoś lubi może do wystudzonej kawy dodać spirytus – ok.1/4 szklanki)
osączone brzoskwinie z 1 puszki
2 galaretki brzoskwiniowe

Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą , lekko wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki.

To ciasto jest lepsze z każdym dniem, niemniej najwcześniej należy je jeść następnego dnia po upieczeniu. 

  • Kasztanowa777

    Kasztanowa777

    22 kwietnia 2018, 06:46

    Ja juz jestem tak obzarta, ze figura1 poszła w ruch. Ale popatrzeć mogę.........:)

    • Beata465

      Beata465

      22 kwietnia 2018, 07:04

      Testowałam nowy ser na najlepszy sernik na świecie....zdaje się że wyszedł jeszcze lepszy niż poprzednio...ale upewnię się dzisiaj :D

    • Kasztanowa777

      Kasztanowa777

      22 kwietnia 2018, 07:23

      Twój sernik był rzeczywiście wspaniały i ta polewa czekoladowa niebo w gębie!

    • Beata465

      Beata465

      22 kwietnia 2018, 08:10

      Aniu ....ten jest jeszcze lepszy....zwiałam z kuchni bo bym chyba go testowała ...nadal :D

  • elziwa

    elziwa

    21 kwietnia 2018, 12:05

    Wygląda pysznie ale pewnie fit to ono nie jest ;)

    • Beata465

      Beata465

      21 kwietnia 2018, 14:33

      absolutnie nie :D

  • .Wiecznie.Gruba.

    .Wiecznie.Gruba.

    21 kwietnia 2018, 11:37

    Pięknie wygląda ☺

  • aniaczeresnia

    aniaczeresnia

    21 kwietnia 2018, 09:42

    Wow!

  • asiakr

    asiakr

    21 kwietnia 2018, 09:30

    Wygląda obłędnie! muszę spróbować przy okazji! a masz jakiś fajny przepis na ciacho z malinami??

    • Beata465

      Beata465

      21 kwietnia 2018, 14:33

      tak..malinowa chmurka

  • filipAA

    filipAA

    20 kwietnia 2018, 20:38

    O boże jakie ciacho.

    • Beata465

      Beata465

      20 kwietnia 2018, 21:23

      dooobre :P

  • Aldek57

    Aldek57

    20 kwietnia 2018, 20:33

    Ciasto wygląda super i ze sładników wynika, że jest pyszne:)) na szczęście dla mnie zbyt pracochłonne a ...poczęstować nie ma kto:)))

    • Beata465

      Beata465

      20 kwietnia 2018, 21:23

      faktycznie trzeba się z nim troszkę pobawić ...ale nie jest najgorsze :D jeśli chodzi o pracochłonność :D

  • gosiulek1

    gosiulek1

    20 kwietnia 2018, 16:31

    No rozpusta... Ale wypróbuję. :-)))

    • Beata465

      Beata465

      20 kwietnia 2018, 18:13

      próbuj, próbuj :D

  • WielkaPanda

    WielkaPanda

    20 kwietnia 2018, 15:33

    A kysz!:)

    • Beata465

      Beata465

      20 kwietnia 2018, 18:13

      to nie ja....to była prośba o przepis :D

  • znikajaca21

    znikajaca21

    20 kwietnia 2018, 14:25

    Robiłam to ciasto wieki temu! Pyszne

    • Beata465

      Beata465

      20 kwietnia 2018, 14:45

      :D ja też robiłam je rok temu i dopiero teraz na wielkanoc powtórzyłam

  • wiosna1956

    wiosna1956

    20 kwietnia 2018, 13:56

    wygląda pięknie , zapewnie smakuje że hej !!! ale ja podziękuję ,,,hi , hi

    • Beata465

      Beata465

      20 kwietnia 2018, 14:10

      no w święta smakowała bardzo, moim zięciom również przysmakowała :D na razie nie mam okazji by ją ...wyprodukować...teraz będę testowała usta Adama :D

    • wiosna1956

      wiosna1956

      20 kwietnia 2018, 14:55

      oj kusisz!!!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.