Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Mazurek śliwkowy


Jest pyszny, można go upiec wcześniej. Córka cukiernika, której sprzedałam ten przepis orzekła iż to " najlepszy mazurek na świecie" Spróbujcie 

Spód:

* 300 g mąki pszennej

* 120 g cukru

* 200 g masła

* 120 g suszonych śliwek

* 2 żółtka

* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

* 1 słoiczek powideł śliwkowych

* 250 g śliwek w czekoladzie

* 1 biała czekolada (lub gotowa biała polewa)

Masło, proszek i cukier łączymy w misce. Dodajemy posiekane, zimne masło i palcami wcieramy je w mąkę. Ma nam się utworzyć bardzo drobna i puszysta kruszonka. Do kruszonki dodajemy drobno posiekane śliwki i żółtka. Zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie się Wam wydawać, że ciasto jest bardzo twarde (możecie miec mniejsze niż ja żółtka), to dodajcie łyżkę zimnej wody.

Ciasto wałkujemy na prostokąt i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 min, do czasu aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności jakie są duże). Na zimnym cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe a na nich układamy śliwki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurek. Jeśli używacie gotowej polewy to podgrzejcie ją według zaleceń na opakowaniu.

Jest to mazurek, który spokojnie możecie przygotować kilka dni wcześniej. Ja mam wrażenie, że najlepszy był 4 dnia :) Możecie też sam spód upiec nawet tydzień wcześniej. Nie należy go trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje.

  • kaja1234

    kaja1234

    29 marca 2018, 10:42

    Po zrobieniu mazurka przykrywasz go ,czy nie?

    • Beata465

      Beata465

      29 marca 2018, 12:22

      nie :D właśnie skończyłam mazurki :D matko jedyna, kora orzechowa też już gotowa , zaraz będę zalewała malinowe chmurki , jedna pani Walewska upieczona ...wieczorem przełożę ją kremem :D jutro sernik , w sobotę babka i koniec :P

    • kaja1234

      kaja1234

      29 marca 2018, 12:30

      Oooo to sporo już zrobiłaś:)Tak myślałam,że mazurka nie przykryć,ale wiesz wolę dopytać;)Malinową chmurkę jutro robię.Dziękuję:))

    • Beata465

      Beata465

      29 marca 2018, 14:05

      tzn...można go przykryć np. lekką ściereczką, ale to nie jest konieczne :D

  • gosiulek1

    gosiulek1

    19 marca 2018, 06:26

    Przez weekend trochę przebimbałam i czytanie i pisanie. Ale dziś nadrobię. Czekałam na przepis w odpowiedzi na komentarz. W każdym razie bardzo dziękuję. :-)

    • Beata465

      Beata465

      19 marca 2018, 06:46

      a o taka jestem ...że dałam wsiem :D:D:D . Baw się z nim ...nie jest upierdliwy do zrobienia a smakowity naprawdę :D

  • gosiulek1

    gosiulek1

    19 marca 2018, 05:24

    Szukałam w komentarzach. Dzięki. Na pewno zrobię. :-))))

    • Beata465

      Beata465

      19 marca 2018, 05:59

      Bardzo proszę i polecam :D

  • karmelikowa

    karmelikowa

    16 marca 2018, 16:18

    Toż to bomba kaloryczna jest,od samego czytania składników i przygotowania już tyje:D ale musi by pyszny slinotoku można dostac na samą myśl :P

    • Beata465

      Beata465

      16 marca 2018, 22:32

      moje dziecki warszawskie potrafią go pożreć w dwie godziny :D

  • kaja1234

    kaja1234

    16 marca 2018, 15:40

    Uwielbiam śliwki,na pewno zrobię mazurek:)Beatko mamy z Tobą dobrze,zawsze nam jakiś smaczny przepis podrzucisz:)Miłego weekendu,pozdrawiam:)

    • Beata465

      Beata465

      16 marca 2018, 15:53

      dziękuję ...jeszcze dzisiaj wypełzam na tę śnieżycę ,,a jutro przez zaspy na pocing ;D bedzie fajnie

  • holka

    holka

    16 marca 2018, 12:58

    Już widze jak te śliwki kujawskie "Kujawianka" mają wyglądać...ale gdzie je kupić? U mnie widziałam tylko nałęczowskie w czekoladzie :)

    • Beata465

      Beata465

      16 marca 2018, 13:32

      mogą być nałęczowskie , ja kujawskie kupuję w Aldim...bo jest problem z kupnem nałęczowskich :D

  • holka

    holka

    16 marca 2018, 12:56

    Jak pysznie wygląda ten przepis :) ale Ty jakieś specjalne śliwki kupujesz i powidła chyba też...ja raczej nie znajdę czasu na pieczenie bo mam tyle roboty w pracy,że siedze ostatnio po 12-13 godzin :(((((

    • Beata465

      Beata465

      16 marca 2018, 13:33

      a i mazurek naprawdę jest pyszny...w tym roku upiekę dwa....bo starszej córce i zięciowi ( który uwielbia śliwki w czekoladzie) ten mazurek tak wchodzi...że rok temu zeżarli go przed świętami ...cały :D m jutro spytam po ile są śliwki suszone to ci napiszę jaki koszt mazureczka :D

    • holka

      holka

      17 marca 2018, 17:37

      Ok :)

  • aniaczeresnia

    aniaczeresnia

    16 marca 2018, 10:30

    Och, ile to ma kalorii! U mnie na swieta beda lody w ksztalcie jajek i wystarczy ;-)

    • Beata465

      Beata465

      16 marca 2018, 10:58

      moim dzieciom kalorie nie przeszkadzają a mazurek jest pieczony tylko raz do roku :D

    • aniaczeresnia

      aniaczeresnia

      16 marca 2018, 13:09

      Moi przymusowo na diecie bo mi sie nie chce piec ;-)

  • annastachowiak1

    annastachowiak1

    16 marca 2018, 08:35

    Zamiast formy prostokątnej mogę użyć tortownicy...?Czy nie będzie to za dużo ciasta do tortownicy?

    • Beata465

      Beata465

      16 marca 2018, 10:58

      będzie za dużo ...chyba że lubicie grube ciasto kruche :D ale wtedy wszystkiego bedzie za dużo ...bo i śliwek na wierzch też :D

    • annastachowiak1

      annastachowiak1

      16 marca 2018, 11:18

      To moze kupię taką małą blachę,albo proporcjonalnie zmniejszę ilości..

    • Beata465

      Beata465

      16 marca 2018, 11:27

      :D zawsze możesz zrobić w wersji podstawowej , podzielić kruche na pół i połowę zamrozić i upiec później drugi :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.