Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Motywacja do rozdwojenia się


albo i roztrojenia...od rana jestem podkuchenną :?a w zasadzie kuchenną...wstałam ciemną nocą , upiekłam chleb i zabrałam się za nadawanie realnych kształtów wspomnieniom. Dawno temu bo co najmniej 32 lata ...teściowa mojej koleżanki przynosiła jej przepyszny makowiec. Bez ciasta za to z grubą warstwą orzechowego kremu na wierzchu i z polewą czekoladową. Uwielbiałam to ciasto, nie było skomplikowane w produkcji, bo sama je robiłam, problem był wówczas z kupnem składników. Ostatnio postanowiłam, że odtworzę po latach ten smak...no i dzisiaj działam. Makowiec już ostygł, zaraz idę robić krem, jak wszystko porządnie się schłodzi i stwardnieje to poleję to esami floresami z czekolady. Boczek się marynuje ( zgodnie z życzeniem Długorękiej) a ja dwojąc się i trojąc słucham takiej muzyki ...między innymi.

Gorąco polecam ...za oknem szaro i smętnie...bawić na całego będę się dopiero wieczorem - Królewski Balet ze Lwowa będzie prezentował Dziadka do orzechów. A tymczasem idę realizować się jako Babka od orzechów ...czyli lecę mielić orzechy i kręcić krem :p

https://www.youtube.com/watch?v=15KJ2OVfJGU&index=27&list=RDGMEMQ1dJ7wXfLlqCjwV0xfSNbAVMnPLV7lGbmT4

Miłej soboty ahooooooooooooooj

  • holka

    holka

    7 grudnia 2017, 20:50

    Nawet ciasto potrafisz wskrzesić?! Nieźle!

    • Beata465

      Beata465

      7 grudnia 2017, 22:32

      hahahahaha...może powinnam to ciasto nazwać ...Łazarz ?

  • aniaczeresnia

    aniaczeresnia

    4 grudnia 2017, 10:31

    az poszlam na ruda zobaczyc zdjecie, miam!

    • Beata465

      Beata465

      4 grudnia 2017, 11:18

      tak ...zdjęcie mniam, a makowiec jeszcze bardziej mniam :D

  • krolowamargot1

    krolowamargot1

    3 grudnia 2017, 10:23

    Dawaj przepis...

    • Beata465

      Beata465

      3 grudnia 2017, 10:37

      proszę się udać na ruda-z-garami :D już tam jest

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    2 grudnia 2017, 19:30

    Ale wpadłaś na pomysł z dawien dawna - takie grzebanie we wspomnieniach:). No i co z tego wyjdzie?? Cos smakowitego?

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 21:29

      Wyszło....lepsze niż oryginał :D

  • MagiaMagia

    MagiaMagia

    2 grudnia 2017, 18:00

    Mi sie babka do orzechow z Jagienka kojarzy. Bo przeciez nikt nie inny nie mial tak twardego tylka by siadajac orzechy tluc. Upublicznij to ciacho, niech no sie jutro zaplujemy przed ekranem pijac kawe adwentowo-wyrzeczeniowa.

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 21:30

      łoki zaraz wrzucę do wpisu pt. hurra :D

  • Campanulla

    Campanulla

    2 grudnia 2017, 14:40

    Włoszczyzne muzyczna bardzo lubię i często słucham. Przy takiej muzyce nawet najgorsza praca idzie łatwiej. Wspaniałych wrażeń baletowych!

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 14:44

      dziękuję ...właśnie zakończyłam wrażenia podniebienne - uuuuu jestem " ustatysfakcjonowana" ciacho wyszło przepyszne, kawa też była dobra...razem utworzyły świetny duet :D:D

  • Kasztanowa777

    Kasztanowa777

    2 grudnia 2017, 12:34

    A muzyczka bardzo fajna, az sie chce potanczyc

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 12:49

      no właśnie dlatego się rozdwoiłam...tu ganiałam po kuchni a tam kręciłam kuprem i przebierałam nogami ..i wszystko mi szło ...raz dwa

  • Kasztanowa777

    Kasztanowa777

    2 grudnia 2017, 12:05

    Babka do orzechow-to mnie rozbawilas :))) U mnie sobota tez dzien gospodarczy i sporo roboty mnie czeka, ale poki co rokoszuje sie ciemnoscia poranka.

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 12:31

      JA też się ...rozkoszowałam ciemnością, a teraz po obrobieniu, ogarnia mnie senność :D

  • nata89

    nata89

    2 grudnia 2017, 11:29

    Makowiec brzmi pysznie :) dawno nie jadlam dobrego makowca

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 11:31

      kiedyś dawno temu piekłam tort makowy ...uwielbia go mój małż.....to będzie prawie jak ten tort...tyle że ciasto nie będzie przełożone a tylko przykryte kremem...zobaczymy za kilka godzin czy wspomnienia się ...zmaterializowały :D

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 11:31

      aaa i w torcie był krem kawowy :D

    • nata89

      nata89

      2 grudnia 2017, 11:36

      Poprosze o przepis :)

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 11:39

      na to dzisiejsze czy na tort? hihihi na tort nie mam na bank...bo to był przepis z jednego z pierwszych numerów poradnika domowego i papier już się zdematerializował po 31 latach ale, zawsze mogę się pobawić i spróbować go odtworzyć ( pamiętam, że krem był z kawą mieloną i niektórzy go wielbili właśnie za ten pyłek w zębach), z tortem prawdopodobnie będę się mogła dopiero pobawić w styczniu :D

    • nata89

      nata89

      2 grudnia 2017, 11:51

      Na ten dzisiejszy :)

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 12:31

      ok, na ten już zapisałam , jeśli tylko się sprawdzi wrzucam na bloga :D

  • agetes

    agetes

    2 grudnia 2017, 11:08

    a dzisiaj bawisz się w szefa kuchni ! Ja nie wiem czy ten makowiec taki nieskomplikowany :P Smacznego !

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 11:29

      hihihih dzisiaj to ja chyba w różne osoby będę się wcielała...ale masz rację...jest zabawa :D

  • mania131949

    mania131949

    2 grudnia 2017, 11:03

    Tak się krzątasz - zupełnie tak jak ja - tylko Ty coś robisz, moje krzątanie natomiast polega na łażeniu z kata w kąt. Miłej soboty Babko do orzechów! :-)))

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 11:29

      jak to nie robisz? nabijasz kilometry :D:D zamiast nordic walking to uprawiasz chałupa chodzing :D

  • luckaaa

    luckaaa

    2 grudnia 2017, 10:56

    brzmi pysznie to ciasto . Mam nadzieje , ze bedzie rownie pyszne jak to tesciowej kolezanki .

    • Beata465

      Beata465

      2 grudnia 2017, 11:27

      to się okaże....krem już na makowcu, niech teraz wsio się utwardza :D:D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.