Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Tłusta sobota


Jak obiecałam tak zrobiłam, wstałam rano, zaczyniłam ciasto, nadziałam pączusise marokańskim dżemem z róży ( przepyszny) usmażyłam , polukrowałam lukrem cytrynowo różanym, dziecki przyjechały i jedzą. Mało tego, te bestie przyjechały na głodnego, żeby w domu zjeść śniadanie, dostały świeżutko upieczony chlebek razowy i różne frykasy. Teraz zięć śpi razem z Whisky, która podbiła im serca, a córka pojechała do mistrza nożyczek, zmieniać kolor. Przywieźli mi trochę azjatyckich słodyczy ( to będzie na przedświąteczne próbowanie) i trochę przypraw ( o które prosiłam). Dzieć orzekł " schudłaś" no to jest dobrze, oni pączkują, na obiad mają pieczarkową i fasolkę po bretońsku i placki z kalafiorem a ja już sobie nasiekałam miskę sałatki, sałata lodowa, pomidory, papryka i natka pietruszki :D . Waga dzisiaj poleciała tylko 10 dag ale byłoby doskonale, gdyby nie odczucie " mchu nazębnego" , irytuje mnie to wrażenie. Poza tym wiatr mniejszy niż wczoraj, śnieg przykrył połacie, więc zamiast wiosny mamy powrót zimy. A tak poza tym miłego ostatkowania i udanego sobotniego popołudnia . Ahooojjjjj

  • holka

    holka

    27 lutego 2017, 10:37

    Pięknie się pysznią te pączusie...dzieci chyba oszalały z radości czując polskie domowe smaki i jeszcze porwały do domu ;)

    • Beata465

      Beata465

      27 lutego 2017, 10:51

      Tak było małż skonsumował dwa " trzeba spróbować co to za badziewie" ( oczywiście to był żart...ale pewnie inna żona to by go za te słowa powiesiła na suchej gałęzi) resztę pożarły dzieciaki a czego nie pożarły to zapakowały i zabrały na wywóz :D a pyszne naprawdę ..oryginalny marokański dżem z róży ...coś wspaniałego, po usmażeniu nic się nie rozlewało ( tak jak to potrafi się stać z naszymi dżemami) no i ten smak...córka była pełna podziwu że ja nadziewam pączki przed smażeniem , no ale ja tak mam i te pączki po raz pierwszy ( bo ja robię pączki od niedawna) usmażyłam tradycyjnie na smalcu nie na oliwie :D

    • holka

      holka

      27 lutego 2017, 12:41

      No jak na smalcu smażone to już kwintesencja najlepszych smaków w tych pączusiach była...ach szkoda,że ja nie mam takiego talentu kulinarnego i umiłowania do gotowania bo JADŁABYM...

    • Beata465

      Beata465

      27 lutego 2017, 13:06

      Oj....czasem to jest błogosławieństwo :D nie mieć talentu

  • EwaFit

    EwaFit

    26 lutego 2017, 21:11

    Beatko, kusisz kusisz :) Taki domowy pączek jest grzechu warty :) ZJADŁABYM!!!!

    • Beata465

      Beata465

      26 lutego 2017, 21:40

      No to upiekę wszystkim skuszonym :D:D bo te się niestety zdematerializowały

  • pirzonek

    pirzonek

    26 lutego 2017, 11:59

    wow jak dietetycznie :D haha ;) a serio to prawdziwa z Ciebie Mistrzyni :) ciekawy pamiętnik :)

    • Beata465

      Beata465

      26 lutego 2017, 12:09

      Ja byłam grzeczniutka ...dietetyczna , reszta miała zapewnioną rozpustę, tak jak sobie zażyczyli

    • pirzonek

      pirzonek

      26 lutego 2017, 12:17

      tak wiem :) Brawo TY :) jak na tyle pokus - mega szacun :)

    • Beata465

      Beata465

      26 lutego 2017, 13:59

      Przyznam, że najbardziej żałuję ...fasolki :D

  • aniaczeresnia

    aniaczeresnia

    26 lutego 2017, 11:52

    Uwielbiam różane desery, zjadłabym takiego paczka!

    • Beata465

      Beata465

      26 lutego 2017, 12:09

      następnym razem Aniu...czego nie pożarli to wywieźli ale dżemik jeszcze został i woda różana do lukru też :D

    • aniaczeresnia

      aniaczeresnia

      26 lutego 2017, 12:43

      Mniam!

  • Majkkaa4

    Majkkaa4

    25 lutego 2017, 23:06

    pośliniłam się. a jak robisz palcki z kalafiora? mnie zawsze płyna

    • Beata465

      Beata465

      26 lutego 2017, 08:50

      Może robisz za rzadkie ciasto naleśnikowe? Dodaję do niego też odrobinę proszku do pieczenia, wtedy fajnie rosną w trakcie smażenia :D Placki dziecko wpakowało w pudełko i zabrało do Warszawy :D

  • marii1955

    marii1955

    25 lutego 2017, 20:04

    Aaale pyszności iii jeszcze ten marokański dżem różany , niebo w gębie :)))

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 20:04

      Zlizałam z palucha jak dopychałam nadzienie w pączku potwierdzam...pyszny

    • marii1955

      marii1955

      25 lutego 2017, 20:10

      :)))))))))))))))))

  • chrupkaaaa

    chrupkaaaa

    25 lutego 2017, 18:42

    Smakowicie wyglądają. Miłego wieczoru

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 18:57

      I takie były wg twierdzeń jedzących

  • misiala

    misiala

    25 lutego 2017, 17:14

    ale pysznosci

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 17:26

      orzekli że pyszne , choć zięć zachwycił się fasolką ( wyszło na to że nie dowierzał żonie iż jej matka robi świetną fasolkę)

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 17:26

      Komentarz został usunięty

  • WiktoriaViki

    WiktoriaViki

    25 lutego 2017, 15:30

    nosz kurcze, ale cudne paczki, aż ślinka cieknie:)))

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 17:25

      A dziękuję

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    25 lutego 2017, 15:28

    Ale oni maja z Tobą dobrze...

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 17:25

      A i zabrali znowu całe pudło żarcia i dobrze :D dla mnie zostały roślinki

  • agajeszczeraz

    agajeszczeraz

    25 lutego 2017, 13:48

    mmmm pączusie :) a ten chlebek, to na drożdzach czy zakwasie ? jak łatwy ,to przepis proszę :) Jejuuu dzielna jesteś -tyle dobroci ,a Ty jak króliczek :):)

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 14:35

      na zakwasie :D jest łatwy, tylko najpierw musisz nastawić zakwas a to też jest łatwe :D

  • zlotonaniebie

    zlotonaniebie

    25 lutego 2017, 12:59

    A jak gotujesz, to próbujesz, czy tak tylko liczysz na doświadczenie ? Bo ja jakbym spróbowała, to już bym przepadła :)

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 13:09

      Próbowałam fasolkę względem słoności i pieprzności, ale nie przepadłam :D małż podżerał

  • Rina_91

    Rina_91

    25 lutego 2017, 12:29

    Nic tylko życzyć smacznego!

    • Beata465

      Beata465

      25 lutego 2017, 12:53

      Przekażę :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.