Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Poszłam ci ja znowu wydać pieniądze


tym razem na targ, bo potrzebna mi fasolka i pomyślałam że jakieś owocki może kupię, a Paszczur Młodszy znowu zamówił bułeczki, więc mąka orkiszowa mi potrzebna. Dobrnęłam do stoiska warzywnego a tam słyszę " ile pani schudła" a skąd pani wie że się odchudzam - pytam, a pani na to " no bo widzę" nie powiem poaskotało mnie to tu i tam ...szczególnie tam, jak już ludzie widzą że jest mnie mniej to dobrze nie ważne że niknę pomalutku, ważne że niknę. Dzisiaj wieczorem zmiana planów bo nie idę na imieniny, więc weźmiemy badylki i obie będziemy patykowały. A teraz formuję bułeczki , dzisiaj zrobię je z czarnuszką i sezamem a zaraz wyprodukuję sernik, bo już muszę zużyć serki :D:D , miłej, chłodnej środy 

  • renata96

    renata96

    23 lipca 2015, 23:07

    No proszę takie komplementy uskrzydlają. GRATULUJE!!!!

  • ellysa

    ellysa

    15 lipca 2015, 22:30

    a potem reszta,ale i kudly ogniste beda ich parzyc:))))

  • ellysa

    ellysa

    15 lipca 2015, 22:11

    to bynajmniej zapamietali Twa twarz:)

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 22:29

      najpierw kudły :) ogniste

  • ellysa

    ellysa

    15 lipca 2015, 21:35

    czyzby juz po imieninach czy przed?czy siedzisz przy stole i pod nim czatujesz:)))))

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 22:07

      imieniny nareszcie , rozsądnie przesunięte na sobotę, w ramach zamiastu przemaszerowałam 7 okrążeń po parku hehehehe niektórzy się dziwili jak mnie zobaczyli ...raz, potem drugi i trzeci i znów :D

  • ellysa

    ellysa

    15 lipca 2015, 21:21

    Ty znowu tym sernikiem kusic bedziesz...nie ladnie,oj nie ladnie:))))

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 21:30

      Nie kusze tylko zapraszam :D rozdawnictwo uprawiam

  • EwaFit

    EwaFit

    15 lipca 2015, 21:17

    Laskotanie komplementami tu i ówdzie jest mile :)

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 21:18

      milsze niż askotanie piórkiem nie mówiąc o węglu :D

    • EwaFit

      EwaFit

      15 lipca 2015, 21:22

      Kobieta za milion dolarów :). nie jak ja, której drzemie się na myśl o milionie heh

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 21:29

      kochana jak mnie chcesz sprzedać to ...bierz milion dolarów za kilogram ani centa mniej ....podzielimy się :D

  • Beata465

    Beata465

    15 lipca 2015, 20:38

    Przylatujcie dziewczyny wszystko jest ...bułeczki jeszcze są, sernik prawie cały , bo Paszczur skromnie sobie ukroił kawałeczek przez całą 24 cm tortownicę :D:D a ja idę zaraz gotować bober na kolację , właśnie przylazłam z nordic walking, leje się ze mnie 9,3 km za mną 1570 kcal też leży w trawie a mnie normalnie krew w doopie i udach pulsuje że hej ....co za cudowne uczucie , idę gotować wodę na papu i sama wleję w siebie to co wypociłam :D

  • moderno

    moderno

    15 lipca 2015, 20:08

    Kusisz , babo tym sernikiem i bułkami

  • Grubaska.Aneta

    Grubaska.Aneta

    15 lipca 2015, 19:28

    Owoce i jarzynki to u mnie na działce. Wpadaj.

  • Annanadiecie

    Annanadiecie

    15 lipca 2015, 14:07

    ... no chciałam zaczepić Cię o przepis, a tu widzę już zdążyły dziewczyny poprosić przede mną:-) nie ma jak gdy ktoś ZAUWAŻY różnicę..... a za to gotowanie Cię podziwaim, ja lubię oj lubię piec, ale potem nie potrafię się oprzeć, żeby nie wpakować czegoś do paszczy....

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 14:09

      no ja też pakuję ale w odległym czasie i niewielkich ilościach ....

  • Beata465

    Beata465

    15 lipca 2015, 13:33

    Właśnie oglądam Złotą damę. fantastyczny film i wspaniała Helen Mirren , polecam

  • Beata465

    Beata465

    15 lipca 2015, 12:14

    Przepis na bułeczki pszenno orkiszowe • 25 dag mąki pszennej • 10 dag mąki orkiszowej • 2 łyżki oliwy • 20 g drożdży • pół łyżeczki cukru • łyżeczka soli Przygotuj zaczyn, rozpuszczając w odrobinie wody drożdże z cukrem. Odstaw na piętnaście minut. Z mąki, soli, oliwy i zaczynu wyrób dosyć luźne ciasto, stopniowo dodając wody (mnie "weszło" ok. pół szklanki). Przełóż ciasto do nasmarowanej oliwą miski i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich podłużne bagietki. Połóż na blasze wyłożonej papierem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 - 60 minut. Wyrośnięte bagietki natnij skośnie i piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka). Spryskaj wodą w trakcie pieczenia, aby skórka była chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce kuchennej. z tej porcji wychodzi 9 bułeczek wielkości kajzerek, wierzch smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję dowolnymi ziarenkami , oczywiście przed wyrośnięciem to robię , w oryginale jest to przepis na 2 bagietki ale u mnie dziewczyny wolą bułeczki, więc im robię bułeczki :D jak jest więcej ludków w domu, polecam zrobić z podwójnej porcji

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 12:15

      Oczywiście przy takich temperaturach, wyrastanie ogranicza się do 2 x20 min

  • czarodziejka10

    czarodziejka10

    15 lipca 2015, 11:50

    Po ile u Ciebie mąka orkiszowa ? I przy okazji przepis na bułeczki orkiszowe poproszę :) A czarnuszki nigdy nie jadłam chociaż sprzedają w ilościach hurtowych ...... Chłodna już jest . Teraz czekam żeby była miła :) Dobrej środy i Tobie , Beatko :)

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 12:10

      Jest zwykła i razowa ja biorę razową, boże bułeczki genialne...właśnie pożarłam taką dopiero co wystudzoną z masełkiem ...rozpusta :D aaaa mąka razowa po 8 zł

  • mania131949

    mania131949

    15 lipca 2015, 11:45

    Tylko się nie zagalopuj w tym niknięciu! :-))))))) Miłego patykowania! :-))))

    • Beata465

      Beata465

      15 lipca 2015, 12:09

      nim gruby schudnie to chudego szlag trafi ...nie boj sa Maniu...będę was dzielni dręczyć :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.